Accessibility Tools

Élénk francia kapcsolatok

2011. március 24.

A Veszprém Megyei Önkormányzat nemzetközi kapcsolataiban jelentős szerepet tölt be mind a franciaországi megyei, mind a régiós szintű kapcsolat.

A Maine-et-Loire megyével és Pays de la Loire régióval kialakított együttműködések messze túlmutatnak a kulturális, szociális avagy oktatási területeken történő tapasztalatcseréken.
Az összetartás és komoly múltra visszatekintő, őszinte kapcsolatok bizonyítékaként a vörösiszap katasztrófa során az elsők között fejezték ki együttérzésüket és hozták meg döntésüket a pénzügyi támogatásról, amellyel kiemelkedő mértékben járultak hozzá a károsult térség újjáépítéséhez.
támogatta a megyei önkormányzat érintett településeit.
Maine-et-Loire megyével az idei évben az együttműködés nyelve újra a művészet lesz.

(2009 Angers, Anjou-Hongrie Kortárs Művészeti Kiállítás)
A 2009 szeptemberében Angers-ban megrendezett „Anjou-Hongrie” kortárs művészeti kiállítás folytatásaként 2011 májusában Veszprém megyében kerül sor a francia és magyar kortárs alkotók közös megjelenésére. A kiállítás a két megye - a Maine-et-Loire megyei művészeti szervezet és a Veszprém Megyei Művész Céh - művészei közötti párbeszédet kívánja megjeleníteni, amely az alkotók sokszínűsége ellenére mégis a harmóniát és az egységet fogja reprezentálni. Az Anjou és Veszprém megyei művészközösségeket hídként és egyben a kiállítás központi alakjaként Atila, a Magyarországon született, majd Franciaországban letelepedett festőművész életművének legkiemelkedőbb alkotásai fogják összekötni. A közös tárlat bemutatkozásának helyszíneként dr. Korzenszky Richárd perjel úr jóváhagyásával és támogatásával - aki a megyei művészeti élet külföldön való megismertetését is szívügyének tekinti - a komoly történelmi múlttal bíró Tihanyi Apátság kiállítóterme szolgál.
Az előkészítés alatt álló kiállítás szakmai irányítói Kovács Endre Veszprém Megyei Művészcéh, céhmestere, illetve Jean-Pierre Arnaud az Anjou megyei művész egyesület elnöke.

Összes hír 2009-től 2021-ig

  • 8200 Veszprém, Megyeház tér 1

  • Telefon: (+36 88) 545 000

  • Telefax: (+36 88) 545-012

  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Nyitvatartás: H-Cs: 7:30-16:00 P: 7:30-13:30