Accessibility Tools

Veszprém - Anjou kortárs művészeti kiállítás nyílt a Tihanyi Apátság galériájában

2011. május 17.
Dr. Korzenszky Richárd OSB perjel köszöntő szavaival vette kezdetét a magyar-francia kortárs művészeti kiállítás megnyitó ünnepsége. A Tihanyi Apátság galériájában megtekinthető tárlat létrejöttét Lasztovicza Jenő, a Megyei Közgyűlés elnöke is üdvözölte. Hozzászólásában kiemelte a két megye közötti testvérkapcsolat művészeti irányú fejlődését, melynek fontos állomását jelenti ez a közös kiállítás.
 
Christian Rosello, Maine-et-Loire megye közgyűlésének alelnöke méltatta a két megye közötti, jövőre már tizenötödik évfordulóját ünneplő együttműködést. Hangsúlyozta: Európa sokszínűségéről a határokon átívelő barátságok gondoskodnak. Véleménye szerint a kiállítás méltó tisztelgés a 60 évvel ezelőtt felmerült Európai Unió létrehozásának gondolata előtt is. Végezetül köszönetet mondott Tihanynak és az Apátságnak, hogy otthont nyújtanak a rendezvénynek.
A továbbiakban Michel Guillaneuf, a franciaországi Európa ház vezetője és Gopcsa Katalin művészettörténész is köszöntötte a kortárs kiállítást, majd Jean-Pierre Arnaud, a tárlat francia kurátora emelte ki a magyar származású, Franciaországban kiteljesedő Atila munkásságát, aki a közös szálat szimbolizálja a kiállítás alkotói között. Végezetül köszönetet mondott a kiállítás megszervezéséért Magasi Anikónak, a megyei önkormányzat nemzetközi kapcsolatok és protokoll referensének, valamint Kovács Endrének, a Veszprémi Művész Céh elnökének.
A megnyitó során több alkalommal is Farkas Zoltán gitárjátékát élvezhették a jelenlévők.
A francia delegáció itt tartózkodása alatt Veszprém megyei programja keretében többek között megtekintette a várpalotai Thury vár átépítési munkálatait is. A látogatásnak különös aktualitást kölcsönzött, hogy a város jelenlegi polgármestere, Talabér Márta szorgalmazta kezdetekben a kortárs művészeti irány létrehozását, és ő nyitotta meg 2009-ben Angersben a kiállítás franciaországi „állomását” is. A találkozó során lehetséges következő kiállítási helyszínként is felmerült Thury vár épülete.
A megnyitó ünnepséget Polgárdy Imre és Kovács Norbert a Megyei Közgyűlés alelnökei is megtisztelték jelenlétükkel.
 
PHOTOS EXHIBITION - PHOTOS KOVACS TIHANY

Összes hír 2009-től 2021-ig

  • 8200 Veszprém, Megyeház tér 1

  • Telefon: (+36 88) 545 000

  • Telefax: (+36 88) 545-012

  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Nyitvatartás: H-Cs: 7:30-16:00 P: 7:30-13:30