Accessibility Tools

A nagy bajban megtörtént a csoda

2011. október 05.

Megemlékezés Kolontáron és Devecserben a vörösiszap-katasztrófa egy éves évfordulóján

A tragédia egy éves évfordulója alkalmából rendezett megemlékezések sora Kolontáron kezdődött; az emlékhelynél dr. Kontrát Károly parlamenti államtitkár mondott beszédet.
A nagy bajban megtörtént a csoda, ismét megjelent közöttünk az emberi segítőkészség, egyszerre mozdult az ország; a magyarság együttműködése kellett a bajban lévők megsegítéséhez-fogalmazott.

 
Kiemelte: az elvesztett hozzátartozót, a vörösiszap által elsodort életet nem tudjuk visszaadni. Az anyagi javak pótolhatók. A tönkrement házak helyett a nemzet 9 hónap alatt újakat épített; védműveket hoztak létre, hogy a baj soha ne ismétlődhessen meg.
 A katasztrófa felmérhetetlen lelki károkat okozott, melyek gyógyulásához idő, szeretet, megértés, hit és békesség kell valamint meg kell nevezni, meg kell büntetni a felelősöket. Az államtitkár szerint ugyanis ez a katasztrófa nem isteni büntetés vagy természeti csapás eredménye volt, hanem a felelőtlen emberi kapzsiság, a gátlástalan pénzhajhászás és az emberi nemtörődés eredménye volt. A törvényes felelősségre vonással tartozunk az áldozatoknak, az itt élőknek és az igazságnak.
Az beszédet követően a kormány részéről megjelent miniszterek, államtitkárok –köztük Pintér Sándor belügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszterek-, országgyűlési képviselők, megyei vezetők-köztük Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott és Lasztovicza Jenő a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke- megkoszorúzták a kolontári emlékhelyet.
A devecseri Emlékparkban Pintér Sándor belügyminiszter idézte fel az egy éve történteket. A MAL Zrt. 10. számú tározójából kiömlő, egymillió köbméter lúgos zagy az emberek házaival együtt elvitte az emlékeiket is- fogalmazott. Emberi felelőtlenség, ami ezt okozta-tette hozzá.
A belügyminiszter köszönetet mondott a mentésben résztvevő civileknek, a hivatásos szolgálatban állóknak és a rendvédelmi szervek munkatársainak. Pintér Sándor kiemelte: összefogásból, szolidaritásból példát mutattunk a világnak; a kormány által irányított és képviselt nemzeti összefogás meghozta eredményét.
A beszédet követően a belügyminiszter Rendkívüli Helytállásért érdemjeleket adott át a katasztrófa elhárításában részt vevőknek.
A megemlékezés zárásaként Pintér Sándor felavatta a vörösiszap-katasztrófa egy éves évfordulójára készült devecseri Emlékparkot.

Összes hír 2009-től 2021-ig

  • 8200 Veszprém, Megyeház tér 1

  • Telefon: (+36 88) 545 000

  • Telefax: (+36 88) 545-012

  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Nyitvatartás: H-Cs: 7:30-16:00 P: 7:30-13:30