Accessibility Tools

Jubileumi ünnep a lengyel-magyar barátság évében

2011. november 15.

A Lengyel Függetlenség Napja alkalmából rendezett nagyszabású ünnepségsorozaton vett részt Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke a lengyelországi Tarnow-ban november 10-12 között.
A megyei önkormányzat gyümölcsöző testvérkapcsolatait reprezentáló lengyelországi együttműködés immár tíz éves múltra tekinthet vissza, mely időszakot számos diplomáciai és szakmai siker, valamint emberi barátság születése jellemezte.

A tarnowi önkormányzat - hagyományteremtő szándékkal - a függetlenség napjának megünneplését 2011-ben, nemzetközi partnertalálkozóval gazdagította. Az eseményre a Veszprém megyei delegáció mellett meghívást kapott Veszprém és Kiskőrös városának küldöttsége, valamint az ukrán partneri delegáció is.
Az ünnepségsorozat első állomásaként november 10-én, a delegációk jótékonysági fogadásra voltak hivatalosak, melynek során a Via Spei Hospice Ház részére történt adománygyűjtés.
A látogatás második napján Nemzetközi Partnerségi Fórumra került sor a Tarnowi Kulturális Központ épületében.
Richard Scigala polgármester köszöntötte a vendégeket, majd hangsúlyozta: a „legmagyarabb város” elnevezéshez Lippóczy Norbert tarnowi borkereskedő munkássága nagymértékben hozzájárult. Ő alakította meg a Tarnowi Magyarbarátok Egyesületét, akik elsőként segítették 1956-ban adományaikkal magyar barátaikat.
Ezt követően dr. Navracsics Tibor miniszterelnök helyettes köszöntő sorait olvasták fel – aki sajnos személyesen nem tudott részt venni a találkozón - amelyben megemlékezett az együttműködés fontosságáról és a méltatta a közelmúltban Veszprém megyében megrendezett Bem József nemzetközi történelmi vetélkedőt is.
Lasztovicza Jenő a két nép történelmi hagyományait méltatta köszöntőjében. Szinte az anyatejjel a születéssel együtt jelent meg a két nép barátsága, különösen így volt ez Kiskőrösön Petőfi szülőhelyén, ahol a Bem József hamvait hazaszállító vonat is megállt, tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke.

A megnyitót követően Tarnow város és Veszprém megye 10 éves együttműködésének történetét bemutató prezentációt tekinthettek meg a jelenlévők, majd az eredeti együttműködési megállapodás egy kiegészítő, barátságot megerősítő záradékát írta alá Tarnow polgármestere és Lasztovicza Jenő elnök. Ezt követően Lasztovicza Jenő, a két nemzet évszázadokra visszatekintő történelmi hagyományaihoz méltó Veszprém megyei ajándékként átadta Tarnow város polgármesterének a Bem József tábornokot ábrázoló életnagyságú festményt, amelyet a III. Béla Gimnázium diákjai festettek az Erdélyi körkép alapján.
„Ha a kép mérete, nagyszerűsége és a két nép szeretete arányban áll egymással akkor nagyon büszkék és elégedettek lehetünk” - mondta a kép láttán Richard Scigala polgármester.
A fórum befejezéseként minden nemzetközi partner ajándékba kapta a saját együttműködési megállapodásának bekeretezett díszpéldányát, majd sajtótájékoztatóra került sor.
A továbbiakban a Veszprém megyei delegáció látogatást tett a Tarnowi Magyar Barátok Társaságánál, ahol beszámolót hallgathattak meg a baráti társaság működéséről és jövőbeli terveikről.
Az ünnepségsorozat befejezéseként az ismeretlen katona sírjánál gyújtottak mécsest a küldöttségek tagjai.

Összes hír 2009-től 2021-ig

  • 8200 Veszprém, Megyeház tér 1

  • Telefon: (+36 88) 545 000

  • Telefax: (+36 88) 545-012

  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Nyitvatartás: H-Cs: 7:30-16:00 P: 7:30-13:30