Accessibility Tools

Veszprém megyei összefogás a Visk-i óvoda felújításáért

2011. november 28.

A Veszprém Megyei Önkormányzat a kárpátaljai Visk településsel már hosszú évek óta aktív kapcsolatban áll. A megyei közgyűlés tagjainak 2008-ban tanulmányút keretében lehetősége nyílt benyomásokat szerezni és megismerni az ott élő magyarok nehéz helyzetét. A közgyűlési tanulmányút során a nevelési és oktatási intézményeik részére nagyobb értékben ajándékokat, működéshez szükséges eszköz hozzájárulást adott át a Veszprém megyei delegáció.

2010-ben a magyar nevelési nyelvű óvoda bővítését tűzte ki célul a kárpátaljai település, mivel a gyermekek száma jelentős és a szülők számára nem volt biztosított a magyar nyelvű nevelési környezet lehetőségének választása. A megyei közgyűlés Fidesz frakciója 1 millió forinttal járult hozzá az épület államtól történő megvásárlásához. Az ekkor a Református Egyház tulajdonába került ingatlant látszólag felszíni karbantartási jellegű felújítási munkálatok után birtokba lehetett volna venni. Sajnos a birtokbavételt követően a statisztikai vizsgálatok során kiderült, hogy az épületet teljes egészében meg kell erősíteni.
2011 májusában a Veszprém Megyei Önkormányzat és a Kormányhivatal részéről történt látogatás során ennek a folyamatnak az elakadását tapasztalhatta a delegáció, akiknek segítségét kérték a helyiek.
Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke és Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott úgy döntött, gyűjtést kezdeményeznek a Veszprém megyei települések, kistérségek támogatását kérve. A megye településeinek és kistérségeinek megkeresése eredményeként az alábbi települések támogatták a kezdeményezést:
Balatonalmádi, Bazsi, Béb, Csabrendek, Csót, Dabronc, Devecser, Homokbödöge, Káptalantóti, Kup, Litér, Magyargencs, Nemesgörzsöny, Nóráp, Nyárád, Pápa, Pápakovácsi, Sümeg, Tapolca, Tihany, Tótvázsony, Veszprém, Zánka, Tapolca Kistérség, Pápai Kistérség, Somló Kistérség.

A Veszprém Megyei Önkormányzat által erre a célra létrehozott bankszámlaszámon 900.000 Ft gyűlt össze, amely összeg a közgyűlés jóváhagyását (kiegészítés) követően kerül átutalásra a Viski Református Egyházközség részére az óvoda felújításának céljából.

Összes hír 2009-től 2021-ig

  • 8200 Veszprém, Megyeház tér 1

  • Telefon: (+36 88) 545 000

  • Telefax: (+36 88) 545-012

  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Nyitvatartás: H-Cs: 7:30-16:00 P: 7:30-13:30