Accessibility Tools

Megnyitó ünnepség a Tihanyi Bencés Apátságban

2017. március 14.

A Tihanyi Bencés Apátság ünnepélyes keretek között 2017. március 11-én megnyitotta új kiállításait és az Apátsági Rege Cukrászdát.

Dr. Korzenszky Richárd OSB perjel, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója, valamint Barkó Ágoston OSB, a Tihanyi Bencés Apátság Gyűjteményének gondozója köszöntötte az ünnepség résztvevőit.
Polgárdy Imre a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntőjében elmondta, öröm számára, hogy a település dinamikus fejlődésébe az elmúlt években a Tihanyi Bencés Apátság komplex turisztikai fejlesztésekkel kapcsolódott be és megnyitotta kapuit a turisták előtt, akik gazdag, értéket teremtő kiállítások részesei lehetnek, hiszen a tihanyi bencések példaértékű tevékenysége, vendégszeretete nagyban hozzájárul Tihany, s ezáltal Veszprém megye kulturális életének, idegenforgalmának virágzásához.
Tósoki Imre Tihany polgármestere üdvözölte a kiállítás létrejöttét és az Apátsági Rege Cukrászda megnyitását.

Rákossy Anna és Saly Noémi a kiállítás kurátorai rövid tájékoztatást adtak a tárlatról.
A kiállítás a magyarországi szerzetesrendeknek a hazai táplálkozáskultúrában betöltött szerepét, arra gyakorolt hatását mutatja be. A látogató választ kap néhány alapkérdésre. Kik a szerzetesek? Hol és hogyan, milyen szabályok szerint élnek?
Tematikus egységekben mutatja be a kolostori étel- és italkészítésnek, a szerzetesek táplálkozásának legfontosabb elemeit, a kenyeret, a bort, gyógynövényeket, fűszernövényeket, gyógyteákat, gyógyitalokat, az apátsági söröket, likőröket, valamint az európai – főleg francia – kolostori gazdálkodás termékét a sajtot. Nem maradhat ki a sorból a két legfontosabb böjti étel sem: a hal és az olaj. Megismerhetik a turisták a méhes szerepét, mely a templomi viaszgyertya-ellátásban nélkülözhetetlen volt.
Továbbá 14 fontos magyarországi rendről tudhatók meg az alapvető információk.

A „Koronázási emlékek: királykoronázás és patriotizmus a populáris kultúrában” című kiállítás a IV. Károly Király- emlékszobában látható, a „Szerzetesek asztalánál „ és a helyi vonatkozásokat ismertető „Étkezési kultúra a Tihanyi Apátságban régen és ma” című kiállítások pedig az apátság egykori pincéjében.
Az állandó kiállítások 2017. november 19-ig tekinthetők meg.

Képgaléria:

tihany

Összes hír 2009-től 2021-ig

  • 8200 Veszprém, Megyeház tér 1

  • Telefon: (+36 88) 545 000

  • Telefax: (+36 88) 545-012

  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Nyitvatartás: H-Cs: 7:30-16:00 P: 7:30-13:30