Accessibility Tools

Skip to main content

Magyarországon helyzet van

2009. február 14
Ezt dr. Markovszky György mondta a Veszprém megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Veszprém Megyei Önkormányzat gazdasági évnyitóján a Megyeháza Szent István termében február 13-án. Bajnai Gordon miniszter a szabálytalankodók, korrupcióra hajlamos emberek besúgására buzdított, amiért jutalom is jár. Talabér Márta alelnök szerint viszont ne legyünk a spiclik országa!
 
A magyar gazdaság Európa beteg lova - hangzott el egyebek mellett a kamarai elnök megnyitójában, aki rámutatott: a versenyszféra eredményesen termel, míg az állam gazdálkodása nem áll összhangban azzal, amit a nemzeti össztermék lehetővé tesz.
Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke leszögezte: az uniós források nem csökkennek, de átrendeződés várható. 2009-2010 között a tervek szerint a régióban 57 milliárd forintot lehet majd elkölteni. Prioritást élveznek a kis-, és középvállalkozások, valamint a turizmus.
-Az elmúlt nyolcvan év legjelentősebb válsága van Magyarországon. Változásokra van szükség, mert egy operett országot nem lehet fenntartani - fogalmazott Bajnai Gordon miniszter. A krízis érinti a pénzügyet, a vállalkozásokat és a munkahelyeket. Rendkívül alacsony a foglalkoztatás, a felnőtt korú lakosság 57 százaléka, minden második nem dolgozik. Válságkezelő programjaik közül kiemelte: 1400 milliárd forintot jutatnak a vállalkozásoknak, amiből 560 millió már elérhető. Százezer munkahelyet védenek meg támogatással, 2100 milliárdot szánnak gazdaságélénkítésre, különös tekintettel az építőiparra, az informatikára és a gépbeszerzésre, javítják az üzleti környezetet, bővítik a foglalkoztatást. Szó esett az adórendszer átalakításáról, a szociális reformokról, munkaerőpiaci szemléletváltozásról, korrupcióellenes intézkedésekről, a 3200 önkormányzat, illetve a központi közigazgatás működésének racionalizálásáról.   
A hozzászólók bírálták a nehezen igényelhető pályázatokat, a tervezett adó-, és járulékemeléseket, valamint az üdülési csekk és az étkezési jegy megadóztatását, amelyekkel tovább súlyosbítják a munkaadók, a vendéglátásban ténykedő vállalkozók nehézségeit. A felvetésekkel kapcsolatosan a miniszter konkrétumokról nem beszélt, ezeket a Parlamentben hétfőn jelentik be.
Talabér Márta alelnök zárszavában rámutatott: nincs idő, betelt a pohár. A miniszter egyik kijelentése kapcsán elmondta: pontosan tudjuk, kié a hatalom és a felelősség. Ez hétfőn a Parlamentben újra megerősítést nyer – hangsúlyozta.    

Összes hír 2009-től napjainkig