Accessibility Tools

Skip to main content

Székelyzászló felvonás és eskütétel Csíkszeredán

2011. március 21
Második alkalommal vonták fel a csíkszeredai megyeházára a megye zászlajaként elfogadott székely zászlót március 15-én. A zászlófelvonást követően újabb jelképes mozzanat következett. A három székelyföldi megye vezetői, Borboly Csaba, Hargita, Lokodi Edit Emőke, Maros, és Tamás Sándor Kovászna megye tanácsának elnöke együtt vonultak a csíkszeredai főkonzulátushoz, ahol családjukkal együtt letették a magyar állampolgársági esküt, visszatérve a magyar nemzet azon részéhez, amely mellett 1848-ban, 1940-ben és 1956-ban kitartott Székelyföld lakossága. Az eskütétel megható pillanataihoz Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi Színház igazgatójának szavalata is hozzájárult.
 
A magyar állampolgárságot bizonyító okirat átvételét lelkileg felemelőnek érezte Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke: „Azzal, hogy mi, a székelyföldi önkormányzati vezetők egyszerre kértük a magyar állampolgárságot, jelezni akartunk. Az állampolgárság számunkra elsősorban érzelmi kérdés: a magyar himnusz hallatán mindig elszorul az ember torka, ma ez a szorítás kicsit erősebb volt. Mi székelyek mindig egy kicsit arccal Budapest felé éltünk: ez a kapcsolat most már hivatalos formát is kapott. Az a fontos, hogy magyar állampolgárként is Székelyföldön és Székelyföldért éljünk és dolgozzunk”- fogalmazott az eskütételt követően Tamás Sándor.
Ugyanezen a napon Sepsiszentgyörgyön, az erdélyi körkép ünnepélyes felavatásának alkalmával Kovács Norbert, a Veszprém Megyei közgyűlés alelnöke így fogalmazott: Senki sem tudja újraalkotni Magyarországot a magyarok nélkül – majd hozzátette: a határon túliak számára megalkotott magyar állampolgársági törvénnyel a jelenlegi magyar Országgyűlés a magyar nemzetrészeket közjogi értelemben is a nemzet részéhez kötötte.

Összes hír 2009-től napjainkig