Accessibility Tools

Skip to main content

Regionális Főépítészi Fórum - Balatonalmádi, 2024. május 14.

2024. május 22

Az Országos Főépítészi Kollégium – Magyar Főépítészek Egyesülete, 
a Magyar Építészek Veszprém Vármegyei Kamarája, Balatonalmádi Város Önkormányzata és a Veszprém Vármegyei Önkormányzati Hivatal
közös rendezvénye

 A Regionális Főépítészi Fórum rendezvénysorozat központi témáját az új építészeti törvény adja, melynek alapján jelentős változások várhatóak az építésügyben, így érdemes erre az új helyzetre a főépítészeknek és önkormányzatoknak közösen, előre felkészülni.

A szakmai rendezvénysorozat első állomása Veszprém vármegyében, Balatonalmádiban került megrendezésre folyó év május 14. napján, melyet nagy érdeklődés kísért, közel 80 fő vett részt.

Fabó Péter Balatonalmádi Város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Polgárdy Imre a Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének Elnöke nyitotta meg a Regionális Főépítészi Fórum rendezvényt. "Hiszem, hogy továbbra is kell az az akarat és összefogás, mellyel a települési önkormányzatok és a vármegyei önkormányzatok közösen tenni akarnak és tenni tudnak természetes és épített környezetünk megóvásáért, segítve gazdaságunk energiatudatos átalakítását, ösztönözve a minőségi és fenntartható építészetet, hozzájárulva a táj, a hagyomány és a fejlődés közti egyensúly megtartásához" - hangsúlyozta nyitóbeszédében Polgárdy Imre elnök úr. Felhívta a figyelmet, hogy a jelenlévők nagy száma igazolja, szükség van erre és az ehhez hasonló rendezvényekre, de egyben jelzi azt is, hogy a Balaton nem elválaszt, hanem összeköt, hiszen mind a hallgatóság összetétele, de a felkért előadók is egyaránt megjelenítik nem csak Veszprém, de Somogy és Zala vármegyéket is. Ez is alátámasztja azt a vélekedést, hogy valós funkcionális térség van a Balatonnál, melynek egyik sikeres szakmai megnyilvánulása az immár több mint fél évtizedes múltra visszatekintő Év Balatoni Háza építészeti díjpályázat.

A szakmai nap első előadását az Építési és Közlekedési Minisztérium képviseletében érkezett Gombos Márk helyettes államtitkár tartotta „A magyar építészetről szóló törvény önkormányzati és főépítészi vonatkozásai” címmel.

Ezt követően dr. Hajnóczi Péter a Magyar Építész Kamara elnöke tartott tájékoztató előadást a főépítészek és a Magyar Építész Kamara kapcsolatáról, ezen belül kitért a főépítészek jövőbeni kötelezettségeire.

Az első rész zárásaként Salamin Ferenc az Országos Főépítészi Kollégium elnöke tartotta meg előadását „Főépítészek, állandóság és változás” címmel, melyben kifejtette, hogy főépítésznek lenni nem csak szakmai elköteleződés, hivatás, de életforma is.

Ezt követően a résztvevők kérdéseket, észrevételeket tettek fel a három előadóhoz, mellyel valós fórummá vált a rendezvény.  

A rendezvény második felében Veszprém, Somogy és Zala vármegyékből érkezett települési főépítészek nyújtottak rövid betekintést a „Főépítészi tevékenység napjainkban” című előadásaikkal, ismertetve saját, személyes tapasztalataikat. Ennek során Berki Bálint, mint Balatonalmádi város főépítésze; Farkas István, mint Köveskál főépítésze; Váradi Balázs, mint Várvölgy község főépítésze; Kadlicskó Krisztián, mint Siófok város és további települések főépítésze osztotta meg jelenlévőkkel gondolatait.

A rendezvény zárásaként Fabacsovics Zoltán Veszprém vármegye főépítésze tartott ismertetést az „Év Balatoni Háza 2023” építészeti díjpályázatról, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Balaton partján. 2023-ban immár 6. alkalommal került sor a bírálók által kiválasztott legkiemelkedőbb épületek díjazására, melyek röviden bemutatásra kerültek.

Végezetül Gauder Péter urbanista rövid tájékoztatója hangzott még el a "BUMM (Balatoni Urbanisztikai Műhelyek Műhelye)” címmel. Kiemelte, a mára egyesületté alakult BUM mind szakmai, mind civil tagokkal is rendelkezik, akik közös gondolkodást, közös műhelymunkát végeznek a Balaton környéki urbanisztikai, építészeti és a kapcsolódó ügyekben egyaránt.

Összes hír 2009-től napjainkig