Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének 3/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete

A Veszprém Vármegyei Önkormányzat saját halottjává nyilvánítás szabályozásáról

Hatályos: 2023. 02. 20

Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének 3/2023. (II. 17.) önkormányzati rendelete

A Veszprém Vármegyei Önkormányzat saját halottjává nyilvánítás szabályozásáról

2023.02.20.

A Veszprém Vármegyei Önkormányzat az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A Veszprém Vármegyei Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) – annak érdekében, hogy az önkormányzat és a vármegye, valamint a Veszprém Vármegyei Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: hivatal) javára végzett közéleti, szakmai, vagy egyéb tevékenysége miatt megbecsülésre érdemes elhunyt iránti megbecsülését méltó módon kifejezhesse, és osztozhasson a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott sorrend szerinti közeli hozzátartozók, vagy élettárs gyászában, – ha az elhunyt végakaratával, és a közeli hozzátartozók, vagy élettárs akaratával nem ellentétes – az önkormányzat saját halottjának nyilváníthatja azt a személyt, aki elhunytakor:

a) az önkormányzat tisztségviselője,

b) a vármegyei közgyűlés tagja, vagy

c) a hivatal legalább 10 év közszolgálati jogviszonnyal rendelkező tisztviselője volt.

(2) Nem nyilvánítható az önkormányzat saját halottjának az, aki arra érdemtelenné vált, különösen, ha szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélték.

2. § (1) Az önkormányzat saját halottjává nyilvánítást kezdeményezheti:

a) a vármegyei közgyűlés elnöke,

b) a vármegyei közgyűlés alelnöke,

c) a vármegyei közgyűlés tagja, vagy

d) a vármegyei jegyző.

(2) Az önkormányzat saját halottjává nyilvánításról a rendeletben foglaltak figyelembevételével a vármegyei közgyűlés elnöke dönt.

3. § Az önkormányzat saját halottjának temetésével, a kegyeleti feladatokkal, nekrológ, vagy sajtóközlemény megjelentetésével, a Megyeháza épületén gyászlobogó kihelyezésével kapcsolatos teendők – közeli hozzátartozókkal, vagy élettárssal egyeztetett – ellátásáról a hivatal Titkársági és Szervezési Irodája gondoskodik.

4. § (1) Az önkormányzat a saját halottja temetési költségeit – a közeli hozzátartozókkal, vagy élettárssal egyeztetett módon – a költségvetés teljesítőképességének megfelelő mértékben viseli.

(2) Temetési költségek e rendelet alkalmazásában:

a) halott-szállítás,

b) hamvasztás,

c) sírhelyváltás, sírásás,

d) koporsó vagy urna,

e) ravatalozás, szertartás,

f) egyéb kegyeleti tartozékok (fejfa, szemfedő, virág, egyéb),

g) síremlék állítása.

(3) Amennyiben az elhunytat más szerv is saját halottjának tekinti, az önkormányzat a temetési költségeket e szervvel történő megegyezés szerinti arányban viseli.

5. §1

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő második napon lép hatályba.

1

Az 5. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.