Accessibility Tools

Skip to main content

Online csalások megelőzése

2022. október 26

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatta a Veszprém Megyei Önkormányzatot és a Veszprém Megyei Önkormányzati Hivatalt, hogy az elmúlt időszakban megszaporodtak az online térben elkövetett csalások. Ezek kapcsán az elkövetői kör behatárolása és kilétének megállapítása is megnehezül. Így kiemelten fontos a prevenció és az elkerülési technikák minél szélesebb körben történő terjesztése. Az alábbi újszerű elkövetési magatartások jelentek meg:

Az elkövetők telefonon kerestek meg bankok nevében sértetteket, és érdeklődtek, hogy bizonyos banki tranzakciókat ők kezdeményeztek-e? Miután az érintett nem tudott ilyenről, azonnali segítséget ajánlottak neki bankszámlája védelme érdekében, mivel vélhetően vírustámadás áldozata lett. Ehhez csak egy egyszerű „bankbiztonsági” alkalmazás telepítését kérték a sértett által használt eszközre. Ez az alkalmazás valójában egy olyan program volt, amellyel az elkövetők a sértett bankszámlájához olyan hozzáférést (számlaadatok, utalás stb.) szereztek, amellyel akár az azon elhelyezett teljes összeget el tudták tulajdonítani. A csalók igen felkészültek, így, ha telefonunk kijelzőjén megjelenő telefonszám megegyezik a bakkártyánkon vagy egyéb felületeken lévő eredeti banki telefonszámmal, az sem lehet biztosíték arra, hogy ténylegesen a banktól hívnak minket.

Az elkövetési módszerek másik része az online felületeken történő kereskedelemhez kapcsolódik. Főleg használt műszaki cikkek esetében fordul gyakran elő, hogy a terméket hirdető a valóságban nem is rendelkezik a felkínált áruval. A „hirdető” (elkövető) célja, hogy az általa megadott számlaszámra a vételárat vagy annak előlegét előre utalják el az érdeklődők, akik ezt követően semmilyen módon nem tudják felvenni a kapcsolatot a hirdetővel. Ritkábban értéktelen tárgyat tartalmazó utánvétes csomagot küldtek azon „óvatosabb vevőknek”, akik nem utaltak előre, amely csak a csomag kibontását követően derült ki.

Legújabban pedig az online piacfelületeken ténylegesen árukat értékesítőket célozzák meg a bűnelkövetők. Ebben az esetben a vevő felajánlja az eladónak, hogy előre elutalja a vételárat, sőt a csomagküldő szolgáltatást is elrendezi. Ennek érdekében küld egy „linket” az eladónak, hogy arra kattintva adja meg banki adatait a szállítás leszervezéséhez és a vételár fogadásához. A csatolt „link” azonban egy adathalász oldalra vezet, amelyen az eladó a látszólagos banki űrlap kitöltésével valójában hozzáférést biztosít bankszámlájához az elkövetőknek, akik ezt kihasználva az azon levő pénzösszeget leemelik. 

Annak érdekében, hogy Ön is elkerülhesse az áldozattá válást kérem fogadja meg a Veszprém Megyei Rendőr-Főkapitányság tanácsait (ide kattintva érhető el), valamint kövesse aktuális közleményeiket a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalos facebook oldalán:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100083195925679

Veszprém, 2022. október hó 25. nap

Polgárdy Imre sk.                                         Dr. Imre László sk.
a megyeiközgyűlés elnöke                       megyei jegyző