Accessibility Tools

Skip to main content

Török-magyar együttműködési lehetőségek

2009. január 21
Európai Uniós csatlakozásához kérte Magyarország támogatását az a török delegáció, melyet hivatalában fogadott Lasztovicza Jenő megyei közgyűlési elnök és Talabér Márta alelnök január 20-án, a Megyeházán. A felek kétoldalú együttműködésről is tárgyaltak, elsősorban gazdasági területen.
 
Török oldalról Kerem Demirel, az ottani agrárkamara, Nazmi Inan, az Isztambulhoz közeli Akyazi tartomány kamarai elöljárója, valamint Harun Köjmen alpolgármester, magyar részről Bőhm Mihály, a Veszprém Megyei Agrárkamara alelnöke, valamint Téli Róbert kamarai titkár vezetésével gazdasági delegáció látogatott a megye elöljáróihoz.
Lasztovicza Jenő elnök Veszprém megyéről, az önkormányzatról és a közgyűlésről szóló tájékoztatójában egyebek mellett rámutatott: a válság már korábban érződött Magyarországon, így Veszprém megyében is, amit tovább súlyosbított a világgazdasági recesszió. A megye évekkel ezelőtt kedvező mutatókkal rendelkezett, elsősorban gépipari területen. Ma pedig folyamatosak a leépítések, jelentős a munkanélküliség. Kitért az idegenforgalmi lehetőségekre, különös tekintettel a Balatonra, a Bakonyra. Az elnök üdvözölte Törökország turisztikai kínálatát, nemzetközi vásárait. Szomorú képet festett a magyar mezőgazdaságról. A kritikus helyzet egyik fő okát a rendszerváltáskor hozott kedvezőtlen döntéseknek tulajdonította, ma pedig nincsenek látványos eredményt hozó támogatások sem kormány, sem uniós szinten. Lasztovicza Jenő emlékeztettet: évekkel ezelőtt Orbán Viktor elnökkel egy delegációval Törökországban járt, ahol rendkívül kedvező benyomásokat, tapasztalatokat szerzett.    
-Napjainkban tág terük van a multiknak, nincs szükség a magyar szaktudásra – hangsúlyozta. Az uniós tagság hatásairól kifejtette: a csatlakozással eddig sajnos nem tudtunk annyit profitálni, amire évekkel ezelőtt számítottunk. Ma nincsenek megfelelő pályázatok, többségük elsősorban Nyugat-Európát érinti. Veszprém megyében eltérő profillal ötven intézményt működtet az önkormányzat, ezért nagy szükség lenne a mostaninál jóval jelentősebb támogatásra. Tavaly mindössze egyetlen uniós pályázaton sikerült nyerni.
A török fél mezőgazdasági, ipari, illetve oktatási területen jelölt meg együttműködési lehetőségeket a két ország között. Törökország jelentős mennyiségű kukoricát, mogyorót, répát termel, és számottevő állattenyésztése is. Országuk hozzánk hasonlóan ugyancsak küzd a szétaprózott földterületekkel, amire megoldást kértek a kormánytól.   

Összes hír 2009-től napjainkig