Accessibility Tools

Skip to main content

Bőven akad tennivaló a borászatért

2009. január 27
Meddig hagyjuk, hogy egyik legjelentősebb nemzeti értékünk, a szőlőterületek nagysága tovább zsugorodjon? A hetvenes években 200 ezer hektár ültetvény volt az országban, ma a legoptimistább becslések szerint is alig 70 ezer – érvelt a tennivalók mellett Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke egy szőlész-borász szakmai találkozón Balatonfüreden január 27-én.
Müller István, a főszervező Pelsovin Trade Kft. ügyvezetője köszöntőjében ugyancsak sürgős megoldásokról beszélt a hazai ültetvények megőrzése, illetve gyarapítása érdekében. Az összefogás, az ágazat helyzetének javítása mellett érvelt dr. Bóka István a város polgármester, dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke is.
A találkozón egyebek mellett szó esett a piaci problémákról, a versenyképesség helyreállításáról, az ágazatot támogató intézményrendszer hiányáról, a kifogásolható szabályozásról, hatósági tevékenységről és minősítési rendszerről, a drasztikusan magas hatósági díjakról. Az előadók vérlázítónak nevezték a rendkívül szigorú, helikopteres munkaügyi ellenőrzéseket. Példaként említették meg, hogy a legapróbb adminisztrációs hibákért százezres nagyságrendben szabnak ki bíráságokat, a szüretnél a gazdaságokban nem segíthetnek a hozzátartozók, a szomszédok, barátok.    
 

Összes hír 2009-től napjainkig