Accessibility Tools

Skip to main content

Uniós támogatás

2009. január 31
1,6 milliárd forint összegű uniós támogatás szennyvízelvezetés- és kezelésfejlesztésre a régióban
 
 
A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2007. decemberében írt ki pályázatot 2,7 milliárd forintos keretösszeggel szennyvízelvezetés- és kezelés fejlesztésére, melyre kisebb-nagyobb települések önállóan vagy egymással összefogva pályázhattak-emlékeztetett a KDRFT elnöke. Pál Béla elmondta, a támogatás mértéke jelentős volt, sikeres pályázat esetén akár a fejlesztés összköltségének 85%-a is elnyerhető volt. A pályázat keretében a támogatás minimum összege 20 millió, maximum értéke pedig 500 millió forint volt.

 
A kiírásra 20 pályázat érkezett a régióból, ebből ötöt talált sikeresnek a bíráló bizottság, a elnyert vissza nem térítendő európai uniós támogatás összege 1,66 milliárd forint volt, a fennmaradó forrás a 2009-2010-es keretet gyarapítja majd, hiszen a következő időszakban újra lesz lehetőség ilyen célra pályázni- tájékoztatott a KDRFT elnöke.
Pál Béla hozzátette, az 5 nyertes pályázat közül 1 Fejér megyei és 4 Veszprém megyei projekt található.
Káptalanfa Község Önkormányzata 498 millió, Szentbékkálla és Mindszentkálla települések 317 millió, Salföld 119 millió forint, Köveskál, Monoszló és Balatonhenye Községek együttesen 451 millió forint összegű támogatást nyertek el szennyvízelvezetés- és kezelés fejlesztésre. A Fejér megyei Nagyveleg pedig 276 millió forint összegű támogatást kapott a pályázat keretében.
 
Nagyon fontos, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik kiemelt területén, a Káli-medencében kis falvak is pályázati forráshoz juthattak, hiszen ezek olyan kistelepülések alacsony lakosságszámmal, ahol nagyon nehéz a megfelelő önerőt a lakosságnak kifizetnie, ezért biztos, hogy enélkül a pályázati lehetőség nélkül, akár évtizedek múlva sem lehetett volna létrehozni a teljes csatornázottságot a településeken a Káli-medencében- hangsúlyozta a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke. Lasztovicza Jenő szerint, ezzel a támogatással a Balaton-felvidéknek ez a része is teljes csatornázottsággal lesz ellátva, hiszen többek között Vigántpetenden, Taliándörögdön, Kapolcson, Monostorapátiban is elkészültek ezek a beruházások a tavalyi évben, ez pedig kiemelten fontos szerepet játszik a Balaton vízminőségének védelmében, megőrzésében. Emellett Káptalanfa térségében található hazánk legnagyobb vízbázisa, így az ivóvízkincs védelme szempontjából is fontos, hogy Sümegnek ez a térsége teljes csatornázottságot élvezhessen- mondta el a megyei közgyűlés elnöke.
A tapolcai Városházán megtartott sajtótájékoztatót követően adták át a Polgármesteri Hivatal épületében azt a beruházást, amelynek megvalósítására 10 millió forint összegű támogatást nyert el a város hazai forrásból. A fejlesztés teljes költsége meghaladja a 12 millió forintot, ennek keretében a Polgármesteri Hivatal akadály mentesítése, illetve önkormányzati ügyfélszolgálat került kialakításra.
A beruházás tervezésekor az esélyegyenlőség megteremtése volt a cél, minden Polgármesteri Hivatalba érkező ember számára. Ezért a beruházás keretében akadálymentes WC, parkolóhelyek, rámpák, irányító és információs táblák készültek kontrasztos színezéssel, közérthető piktogramokkal, az irodai bejárati ajtók mellett, szemmagasságban történő elhelyezéssel, az esélyegyenlőségi iroda esetében Braille-felirattal is kiegészítve. Továbbá az épületen belül burkolati vezető sáv került kialakítása - hangzott el az átadási ünnepségen.
Esélyegyenlőségi iroda készült a földszinten, mivel az épület emeleti szintjei e pályázat keretén belül sem lesznek-lehettek megközelíthetők, lift beépítésére nem volt lehetőség. A lift hiányából adódó problémát úgy oldották meg, hogy az emeleti szinteken dolgozó munkatársak a rászoruló ügyfeleket a földszinti esélyegyenlőségi irodában fogadják, így az épület összes szolgáltatása itt akadálymentesen elérhető minden rászoruló ember számára.
Ügyfélhívó létesítése történt meg, hogy a vakok és gyengénlátók hanggal, a siketek és nagyothallók kiírással tájékozódhassanak, az ügyfelek kulturált körülmények között várakozhassanak. Az információs pult kialakítása mellett vállalták olyan szoftver rendszerbe állítását, amely az írott szöveget felolvassa, valamint a polgármesteri hivatal tevékenységét közérthető módon bemutató tájékoztatók kiadásáról is intézkedtek- mondta el a város alpolgármestere, Sólyom Károly.

 

Összes hír 2009-től napjainkig