Accessibility Tools

Skip to main content

Legfontosabb az emberek közbiztonsága

2009. február 10
Prioritásnak tekinti a megyei közgyűlés az emberekért történő felelősségvállalást, amelynek alapja a közbiztonság. Így érvelt Lasztovicza Jenő megyei közgyűlés-, és a Veszprém Megyei Közgyűlés Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottság (VMBKB) elnöke a bizottság munkacsoportjai mellett a megyeházi találkozón, február 10-én.
Szappan Csaba rendőr alezredes, a bizottság titkára évnyitó és évértékelő koordinációs bizottsági ülésén beszélt a személyi változásokról, a tavalyi év munkájáról. Elismerte a hat munkacsoport eredményeit, ilyen a család-, gyermek-, és ifjúságvédelmi, a települések biztonságáért, a vagyon-, és gazdaságvédelmi, a bűnismétlés elleni és áldozatvédelmi, a balesetmegelőzési és közlekedésbiztonsági, valamint a kommunikációval foglalkozó munkacsoport. 2008-ban a bizottság összesen 24,5 millió forintból gazdálkodott, ebből 17,5 millió forint a közös pályázatokból származó pénz, a megyei közgyűlés 1,3 millió forinttal támogatta a munkát.
Az idei munkaterv kapcsán Szappan Csaba kiemelte egyebek mellett a pályázatok szerepét. A jövőben még nagyobb súlyt helyeznek a gyermek-, és ifjúságvédelemre.
A hozzászólások között Lasztovicza Jenő elnök üdvözölte, hogy a megyében a települések felének van bűnmegelőzési koncepciója, ahol nincs, javasolja az elkészítését.
Márfi Gyula veszprémi érsek a napjainkban jellemző egyre súlyosabb közbiztonsági problémák kapcsán megjegyezte: célszerű lenne, ha az egyházak a mostaninál fokozottabban józan és mértéktartó szerephez jutnának a társadalomban. Kiemelte az oktatás szerepét, szinte túlzott a társadalomra jellemző szabadság, és rendkívül kedvezőtlen, hogy a pedagógusok kezében nincsenek fegyelmező eszközök. Bírálta, hogy kormányszintű szimpátiát élvez a gyenge drog fogyasztását népszerűsítő Kendermag Egyesület.      
Dr. Bolcsik Zoltán dandártábornok, Veszprém megyei főkapitány, a VMBKB társelnöke a közös társadalmi fellépésre, az együttműködésre helyezte a hangsúlyt, különös tekintettel a minapi veszprémi gyilkosságra. Az ügy kapcsán kifejtette: két személyt a magyar rendőrség jelzésére Ausztriában elfogtak, ottani kollégáikkal a mai napon személyes kapcsolatba lépnek, a gyors munka érdekében a nemzetközi jogi procedúra rövidítéséért is dolgoznak. A harmadik személyre egy millió forintot tűztek ki a nyomravezetésért.
 

 

Összes hír 2009-től napjainkig