Accessibility Tools

Skip to main content

Akadály nélkül kinyílik a világ

2009. február 10
Pápán megújítják a várost, Herenden munkahelyeket tarthatnak meg
 
Közel 32 millió forintos költségvetéssel, amelyből 20 millió a pályázati pénz elsőként akadálymentesítetté teljes körűen a megyei fenntartású idősek otthonai közül a Pápa melletti külsővatit, ahol 198-an laknak és 82-en dolgoznak. A beruházás jelzi: a Veszprém Megyei Önkormányzat a szűkös költségvetés ellenére is kiemelten kezeli a mostanihoz hasonló fejlesztéseket, sőt, újabbakat tervez – tekintett előre Lasztovicza Jenő megyei elnök a február 10-i ünnepélyes átadáson.

 

-Négy éve hoztuk létre az intézmény emeletén az oktató-továbbképző központot, amit eddig a lakók nem tekinthettek meg – indokolta a beruházás fontosságát Szalai József igazgató. Ezentúl a kerekesszékkel közlekedők is látogathatják a termeket, ugyanis a lifteket korszerűsítették, bővítették. Átépítették a vizesblokkokat, rámpákat, új járdákat építettek, és így a park, az udvar és a kápolna is elérhető kerekesszékkel, miként az előcsarnokban levő átalakított információs pult is. Tipográfiai korszerűsítéssel az otthonban élők a jövőben honlapjukat is könnyedén olvashatják, különböző fejlesztéseket valósítottak meg a hallássérültek érdekében is.
Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke szakmai és politikai tekintetben egyaránt az összefogás szép példájának nevezte a beruházást. Az általuk kiírt 400 millió forintértékű pályázatnak 39 nyertese van, és ebből 16 Veszprém megyei. Külsővat a támogatás maximumát kapta, összesen 20 millió forintot.
-Hasonló együttműködéssel az ország előtt álló akadályokat is el tudjuk hárítani – hangsúlyozta a tanács elnöke.
Üdvözölte Szűcs Erika miniszter azt, hogy az országban, a jelenlegi helyzetben beruházások sora valósul meg. Február 10-én, több ilyen eseményen vett részt: Marcaltőn munkahelyteremtéssel kapcsolatos beruházást adtak át, Herend az Országos Foglalkoztatáspolitikai Alapítvány jóvoltából 200 millió forintot kapott, így nem kell elküldeni egyetlen dolgozót sem. Pápa egy milliárd 354 millió fontot nyert városrehabilitációs elképzeléseihez. A miniszter kiemelte az idősek megbecsülését, s a nők szerepét a munkaerőpiacon.
-Ezentúl korszerűbb, kényelmesebb, az uniós előírásoknak megfelelő körülmények között élhetnek a lakók – fogalmazott dr. Kovács Zoltán Pápa polgármestere pohárköszöntőjében. Az akadálymentesítés pedig kinyitja számukra a világot, amely rendkívül jótékonyan hat emberi kapcsolataikra.
Bali Tibor plébános megáldotta az épületet, majd a vendégek, köztük ismert megyei és országos közéleti személyiségek a lakókkal együtt kipróbálták a liftet, megtekintették az akadályok nélküli épületet.

Összes hír 2009-től napjainkig