Accessibility Tools

Skip to main content

Egyeztetett a város és a megye

2009. február 18
Rendkívüli ülést tartott a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság
 
Támogatásokról, beruházásokról tárgyalt Veszprém város a Veszprém Megyei Önkormányzat delegációja. Erről, valamint a rendkívüli védelmi bizottsági ülésről tartott sajtótájékoztatót Debreczenyi János polgármester és Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke a Megyeházán, február 17-én.
 
Elhangzott: Veszprém és a megye 25-25 millió forinttal támogatja a megyei kórház gép-műszer beszerzését. Ezt részükről jelentős lépésnek tartotta a város, mivel intézményeinél tíz százalékos működési kiadáscsökkentést valósított meg. A felek között véleménykülönbséghez az vezetett, hogy a kórház vezetése azt szeretné, hogy ezt az összeget több műszerre költhesse. A város ebből a pénzből a tüdőgondozót kívánja felszerelni digitális röntgengéppel. Ugyanakkor a kérés elől nem zárkóztak el, az ügyet újra tárgyalják a közgyűlésen. A megyének adott esetben lehetnek még kötelező feladatai egészségügyi intézményénél.
Másfél hónapon belül írják ki súlyponti kórházakra a szaktárcánál az 50-80 milliárdos pályázatot, ami struktúra átalakításra irányul. A megye tervei szerint a pénzt műtőblokk felújításra, gép-műszer beszerzésre, járó beteg szakellátás korszerűsítésre, a tüdőgondozó szakrendelőbe való költöztetésére költenék. Sümegen építenének új szárnyat, ahová a dobai intézményt költöztetnék. Utóbbinak ugyanis tetemesek az energiaköltségei.     
A Petőfi Színház működéséhez 20 millióval járul hozzá a város, ez a tavalyi összeggel megegyezik. A megyei könyvtárhoz a város három millió forinttal, az ott működő amerikai „Kuckóhoz” kettő millióval járul hozzá. A megye a könyvtárnak 160 millió forint, a színháznak 162 millió támogatást ad.
Az ingatlan ügyek kapcsán elhangzott: a Bakonyi Ház működtetését a megye tovább nem kívánja felvállalni, ez a város tulajdona a hozzá tartozó területtel együtt. Ezért a város visszaveszi működetésre, bízva a szükséges támogatásban. A Vár utca 12. szám alatti ingatlan a megyéé, a 10.-es számú,, valamint a Deák Ferenc utcai terület a városé. Legszerencsésebb megoldás lenne: a három ingatlant a területtel, épületekkel együtt értékesíteni. Amennyiben ez nem lehetséges, a Vár utcai épületeket közösen, a Deák Ferenc utcait külön adják el.
A megye szándékai szerint a Kórház utcában a 16 állásos parkoló területén, illetve a gépkocsi mosó területének felhasználásával négyszintes úgynevezett parkoló lemezt építene. Bejárata a kórház felől, kijárata a zeneiskolánál lesz. A parkoló lemez felső szintje a kórházi, úgynevezett murvás parkoló lenne. Előkészületek folynak, az ügyben partner a város. 
A megyei levéltár miatt a megyei önkormányzatnak nagy szüksége lenne a Török Ignác utca 9. számú épületre, amelyben jelenleg a városi önkormányzat raktárat üzemeltet. Ezt nem tudja átadni a város. Együtt keresnek más megoldást.    
Régi gond a színház körüli parkolás, a megoldást a város és a megye közösen keresi meg.
A védelmi bizottság üléséről kiderült: hónapokkal ezelőtt a sümegi, nyirádi, darvastói térség 40 négyzetkilométerén, a felhagyott bauxitbányászat után földbeszakadás történt. Egy ember eltűnt, ingatlanok, közművek, földterületek biztonsága kérdőjeleződött meg. A helyzet tisztázása és a várható események miatt a bauxitbánya a miskolci egyetemtől tanulmányt készíttetett.
Az ülésen megegyeztek abban, hogy a földtani helyzet elemzését jelző térképre két hét alatt ráillesztik a közművek elhelyezkedését is, amelyek ugyancsak veszélyben vannak. A munkát a megyei katasztrófavédelmi igazgató irányítja. A csopaki talajvédelmi intézettől a földterületekről kértek információt. 
A kritikus helyzetről tájékoztatják a miniszterelnököt, a kancellária minisztert és a szaktárcákat, akiktől állami segítséget kérnek a megoldáshoz szükséges várhatóan milliárdos költségekhez.       

Összes hír 2009-től napjainkig