Accessibility Tools

Skip to main content

Egészségturisztikai fellegvárrá válhat Pápa

2011. február 10
Egészségturisztikai fellegvárrá válhat Pápa, a február 8.-án kezdődött fürdőbővítésnek köszönhetően. Több mint 400 millió forintos uniós támogatással modern, európai színvonalú gyógyászati központtal bővül. Az Új Széchenyi Terv gazdasági kitörési pontjaihoz illeszkedő fejlesztés mellett pedig a helyi úszóegyesület régi álma is megvalósul egy versenyzésre is alkalmas 50 m hosszú medence formájában.
 
A beruházás megkezdésének alkalmából tartott rendezvényt Kovács Antal, a Pápai Termálvízhasznosító ZRt. elnök vezérigazgatója nyitotta meg. Az ünnepségen részt vett Lasztovicza Jenő a Veszprém megyei közgyűlés elnöke. Előadóként Dr. Áldozó Tamás a város alpolgármestere hangsúlyozta, hogy a kórház 2002-es fejlesztése óta ez a legnagyobb városi egészségügyi beruházás, mintegy 450 millió forint értékben. Fontos állomása a pápai egészségügy fejlődésének, hiszen a mozgásszervi betegségek gyógyításának egy olyan központja alakul ki, amilyen Veszprém megyében eddig még nem volt.
Lasztovicza Jenő, a Zrt.-ben résztulajdonosi jogokat is gyakorló Megyei Közgyűlés Elnöke üdvözölte a beruházást. Kiemelte, hogy a Pápai Várkertfürdő már eddig is jelentős szerepet játszott Veszprém megye egészségturisztikai kínálatában amely vélhetően a gyógyászati központ átadásával még hangsúlyosabbá fog válni!
 
Az eseményen jelen volt Dr. Drescher Edit reumatológus főorvos asszony és Galovicz Mihály a VÁTI Közép-dunántúli irodájának vezetője is!
 
A pápai Várkertfürdő, az első Széchenyi Terv jóvoltából nyitotta meg kapuit 2003-ban. Az önkormányzat a 2001-ben útjára indított pályázattal korán felismerte, hogy a fürdő- és gyógyszolgáltatások fejlesztése felemelkedési lehetőséget jelenthet a város és a térség vállalkozásai számára. Ezt bizonyítja az is, hogy az idén meghirdetett Új Széchenyi Terv Gyógyító Magyarország programja a magyar gazdaság egyik kitörési pontjaként említi az egészségipar fejlesztését, az egészségturizmus és a termál-egészségipar támogatását.
 
A város jól döntött, hiszen földrajzi adottságainak és minőségi szolgáltatásainak köszönhetően a létesítmény 2007-re a régió egyik legjelentősebb fürdőjévé vált. Még ugyanebben az évben a medencéket tápláló egyik kút vizét gyógyhatásúvá minősítették, megteremtve a lehetőséget arra, hogy a modern gyógyászat balneológiai kezeléseire építve jelentős gyógyfürdő épüljön fel Pápán.
 
A pápai Várkertfürdőben (www.varkertfurdo.hu) jelenleg 11 medencét, és számos wellness szolgáltatást, köztük szaunákat, pezsgőfürdőket, masszázst, fitnesztermet és fallabda-pályát is használhatnak a vendégek.
 
A több mint egymilliárd forintos fürdőbővítési beruházással azonban nemcsak a meglévő strandkapacitás fejlesztésére nyílik lehetőség, de az eddig hiányzó gyógyászati szolgáltatások is helyet kapnak majd egy 1500 m2-es impozáns épületben. A tervek szerint, a gyógyászati centrumban komplex fizioterápiás részleg működik majd a balneológiai terápiás kezelések széles választékával, de várhatóan olyan kiegészítő gyógyászati szolgáltatások is jelen lesznek, mint a hagyományos indiai vagy a kínai orvoslás. A szabadtéri gyermek és családi medencéket leginkább a nyári zsúfoltság elkerülése érdekében bővítik. Az apróságok kedvenceként ismert kis tappancs medence mellé például egy nagyobbacska is kerül, az izgalomra vágyó fürdőzőket pedig egy  csúszdakomplexummal kívánják majd idecsalogatni a térségből.
A projekt tehát óriási előrelépést jelent a Várkertfürdő számára: a vízfelület csaknem megduplázódik, felépül a gyógyászati központ, és a beruházás huszonöt új munkahelyet is teremt. Az új medencéket várhatóan a 2011-es strandszezonban már birtokba is vehetik a vendégek. A gyógyászati központ megnyitóját pedig 2012. január 1-jére tervezi. A fejlesztések eredményeképp 2015-re Pápa országos jelentőségű fürdővárossá válhat, ahol mind a belföldi, mind a külföldi vendégek megtalálják az igényeiknek megfelelő szolgáltatásokat. A turizmus fellendülése pedig nemcsak a város, hanem a régió gazdaságára is pozitív hatással lesz.

Összes hír 2009-től napjainkig