Accessibility Tools

Skip to main content

Kormánybiztosi terepszemle Devecserben és Kolontáron

2011. február 11
A vörösiszap-sújtotta térségben tájékozódott az újjáépítésről február 9-én dr. Bakondi György kormánybiztos, Nagy Anna kormányszóvivő, Lasztovicza Jenő a Veszprém Megyei Közgyűlés és a Megyei Védelmi Bizottság Elnöke, valamint kormánymegbízottak és politikusok.

A kormányszóvivő véleménye szerint, "Vannak, akik jobb körülmények közé kerültek, mint a katasztrófa előtt voltak". A kormányszóvivő köszönetet mondott a kabinet nevében a katasztrófavédelemnek és minden szervezetnek, bizottságnak, amely nagy figyelemmel és törődéssel dolgozott a helyreállításon. Utalt arra, hogy a Magyar Kármentő Alapban összegyűlt mintegy 1,8 milliárd forint felhasználása kapcsán kételyek alakultak ki a közvéleményben. Leszögezte: nem arról van szó, hogy a kormány vagy kártalanítja az embereket, vagy közösségi fejlesztéseket valósít meg, hanem arról, hogy ezek mindegyike megvalósul. A kormány által megígért kártalanítás zajlik, épülnek a lakóparkok, de a települések további működéséhez, a közösségek létéhez nélkülözhetetlen a játszótér, óvoda vagy orvosi rendelő. Az újjáépítés a kormány által megjelölt június 30-i határidőre befejeződik, erről most mindenki, aki korábban kételkedett, meggyőződhetett - tette hozzá.

Az Újjáépítési Kormányzati és Koordinációs Központ parancsnoka, az újjáépítésen és a kártalanításon dolgozó szakemberek tettek jelentést dr. Bakondi György tűzoltó altábornagynak az eddig elvégzett munkáról. A belterületek kármentesítése befejeződött, a külterületek felét megtisztították. Jelenleg tíz területen dolgoznak, eddig háromszázezer köbméter szennyezett anyagot szállítottak a tározókba. A munkák várhatóan március végére fejeződnek be.

Dr. Bakondi György összegezte a látottakat és megjegyezte, nem csupán az újjáépítésen dolgoznak, hanem azon is, hogy újra élhető legyen a környék. Úgy vélte, az újjáépítésre meghatározott határidőt, június 30-át tartani tudják.

Összes hír 2009-től napjainkig