Accessibility Tools

Skip to main content

Badacsony Régió bemutatkozása a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben

2011. február 23
2011. február 15.-től március 23.-áig a Badacsony Régió lehetőséget kapott kultúrájának és gasztronómiájának bemutatására Brüsszelben. A Régió hat települése Ábrahámhegy, Badacsonytördemic, Badacsonytomaj, Káptalantóti, Salföld és Szigliget.
 
2011. február 15.-től március 23.-áig a Badacsony Régió lehetőséget kapott kultúrájának és gasztronómiájának bemutatására Brüsszelben. A Régió hat települése Ábrahámhegy, Badacsonytördemic, Badacsonytomaj, Káptalantóti, Salföld és Szigliget.
A február 15.-ei megnyitó rendezvényen köszöntőt mondott Hernyes Zoltán belga nagykövet úr és Dr. Reinhard Bettzuege a Német Szövetségi Köztársaság nagykövete. A Veszprém Megyei Önkormányzatot Kovács Norbert alelnök úr képviselte, a Régióról és településeiről Krisztin-Németh László, Badacsonytomaj Város polgármestere tartott beszédet.
„A mi országunk a legszebb ország, s ez a hely, ahol állunk, a világ leggyönyörűbb vidéke. Egykor az idegen nemzetek utazói ezren és százezren jönnek ide majd, hogy amikor már minden szépet láttak: minden szépséget itt együtt lássanak!”
Ranolder János veszprémi püspök 1855
 
A kiállítás célja bemutatni a Balaton e csodás vidékének természeti, kulturális, történeti és gasztronómiai értékeit. A települések egyéni kiállításai megmutatják a vidék sokszínűségét, népi kultúráját, építészetét, míg a kiállítás keretét Egry József, a Balaton festőjének képei szolgáltatják.
A Balaton és a táj szépsége sok helyi művészember fantáziáját ragadta meg, ezen művészeti alkotások hívják a vidékre kalandozni a látogatók képzeletét.
A földszinti előadóban rövid kisfilmek utaztatták el az érdeklődőket a települések varázslatos világába. A pincehelyiségben szőlészeti- és borászati kiállítás, gasztronómiai- és bor bemutató került megrendezésre.
A megnyitó rendezvényen változatos program, néptánc bemutató, tárogató és klarinét zenei kiskoncertek, Kolop József szobrászművész szobrászati előadása és borkóstoló várta az érdeklődőket. A megnyitón Badacsony Régiós tombola ajándékok kerültek kisorsolásra.
2011. március 23.-án lesz a kiállítás záró rendezvénye, ahol Szigliget település műsora várja a látogatókat. Fáklyás felvonulásukkal népszerűsítik a Badacsony Régiót Brüsszel belvárosában. A jelmezesek közt várkapitány, testőrök, középkori zenét játszó zenészek vonulnak majd fel. A program keretén belül az érdeklődők megismerkedhetnek a 16. század fegyvereivel, harcművészetével és zenei kultúrájával.
A megnyitóra több mint 150-en voltak kíváncsiak, több magyar- és külföldi médium megörökítette az eseményt. A záró rendezvényen is hasonló érdeklődésre számítunk.
A rendezvénysorozat legfontosabb célja, hogy a magyar vidék is képviseltesse magát nemzetközi programokon, hogy a vidék embere is büszke lehessen kiemelkedő értékeire.
A kiállítás február 15.-től március 23.-ig megtekinthető a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben.

Összes hír 2009-től napjainkig