Accessibility Tools

Skip to main content

Veszprém megyében járt Schmitt Pál köztársasági elnök

2011. február 28
Országjáró körútja során Veszprém megyében tett látogatást Dr. Schmitt Pál a Magyar Köztársaság elnöke. Az államfő és felesége elsőként Devecserbe érkezett Lasztovicza Jenő megyei közgyűlési elnök, Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott és Toldi Tamás Devecser polgármestere kíséretében, tájékozódott a jelenlegi helyzetről, majd ellátogatott az újonnan épülő lakóparkba.
 
A devecseri látogatást követően a köztársasági elnök részt vett a Veszprém megyei összevont közgyűlésen a Megyeháza Szent István termében, ahol jelen voltak a megye és Veszprém város önkormányzatának képviselői polgármesterek, országgyűlési képviselők.
Lasztovicza Jenő a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében bemutatta a megye sajátosságait, szólt a turizmus és az ipar fontosságáról, szólt a megyei önkormányzat összetételéről, munkájáról és kiemelte annak intézményfenntartó szerepét. A Veszprém Megyei Önkormányzat elnöke szerint a legfontosabb fejlesztés a megyében a 8-as főút négysávossá tétele lenne, amely potenciális gazdasági előnyt jelentene a megyének és tovább erősítené az ipar vonzását.
Nekünk, polgármestereknek, képviselőknek helyben van tennivalónk, a nehézségeket helyben kell megoldanunk. Van hozzá erőnk, van hozzá tudásunk, képességünk. Minden önkormányzat meg tudja tenni azt, hogy előre kitalálja a jövőképét; a megyeszékhely jövője pedig az idegenforgalmi fejlesztésekben van – hangsúlyozta beszédében Porga Gyula Veszprém polgármestere.
Dr. Kovács Zoltán köszöntőjében elsőként a Veszprém Megyei Kormányhivatal tevékenységéről és szerepéről szólt.
Ilyen változatos megye nincs még egy Magyarországon- fogalmazott a Veszprém Megyei Kormányhivatal vezetője. Dr. Kovács Zoltán szerint ebből adódnak azok a közösségbeli élethelyzetek, adott esetben problémák, amelyek a megye területi különbözőségéből adódnak, hiszen vannak itt gazdag és nehéz sorsú helyi közösségek is. A megyei önkormányzat és a helyi önkormányzatok feladata, hogy az elesetteket felemeljék, a gazdagabbak pedig szolidaritásukról biztosítsák az elesetteket. Amikor a köztársasági elnök találkozik a vörösiszap károsultjaival, vagy épp az egyetemi ifjúsággal és a kultúrával a veszprémi Petőfi Színházban- ez mind-mind képet ad erről a megyéről - fogalmazott Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott.
Minden remény megvan rá, hogy ha nehezen is, de lassanként begyógyul a seb, amit a táj és emberek közössége kapott Kolontáron, Devecseren és Somlóvásárhelyen- fogalmazott beszédében Schmitt Pál. Az vörösiszap-katasztrófára utalva a köztársasági elnök úgy véli, ebben a térségben nemcsak felfogni, de kezelni, megoldani is kellett az emberi élet minden területére kiható helyzetet.
A szakszerűség és a szolidaritás a bajban jelesre vizsgázott- hangsúlyozta.
Schmitt Pál kiemelte: az önkormányzatok jó része az utóbbi évek során itt is túlélésre rendezkedett be, adósságcsapdával küzd. Fontos, hogy minden közösség jól ismerje a saját lehetőségeit és megtalálja a kitörési pontot; amely Veszprém megye számára elsősorban a turizmus. Schmitt Pál példaként említette, hogy például Balatonfüreden megújult a reformkori belváros, Pápán fürdőközpont épül, Sümegen és Zircen jelentős fejlesztések indultak el részben európai uniós támogatással. Hozzátette: az Új Széchenyi Terv további jelentős forrásokat mozgósít turisztikai, foglalkoztatáspolitikai kezdeményezésekre.
Hazánk EU soros elnökségével kapcsolatban a köztársasági elnök elmondta, az erős Magyarország egyebek közt erős, önbizalommal teli polgárokat jelent.
A köztársasági elnököt köszöntötte a megyei önkormányzat frakciói részéről dr. Áldozó Tamás a Fidesz és Dobó Zoltán a Jobbik frakcióvezetője.
Az összevont közgyűlés zárásaként a Magyar Köztársaság elnöke elismeréseket adott át.
Veszprém megyében végzett közösségi munkájuk elismeréseként Dr. Schmitt Pál díszoklevelet és érmet adományozott:
  • Tapolca város fejlődéséért végzett áldozatos munkája elismeréseként DR. FEHÉR KÁROLYNÉ nyugdíjas OTP fiókigazgató-helyettesnek
  • a felsőoktatásban végzett tevékenysége elismeréseként, a szénhidrogén-ipari eljárások kutatásában elért eredményeiért DR. DEÁK GYULÁNAK, a kémiai tudomány kandidátusának, nyugalmazott egyetemi docensnek;
  • helytörténeti kutató- és dokumentáló tevékenysége elismeréseként, Várpalota város kulturális életében való aktív szerepvállalásáért LEITNER FERENCNEK
  • történeti kutatásaiért, valamint az erdőtörténet és az erdőrendezés terén végzett kiemelkedő munkájáért MÉSZÁROS GYULA erdőmérnöknek
  • az élelmiszeriparban végzett szakmai munkássága elismeréséül, Pápa város közösségének szolgálatáért POLITZER JÓZSEF JENÕNEK, a Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatójának
  • a magyar és a világ drámairodalma legjelesebb szerepeinek emlékezetes megformálásáért, művészi életútja elismeréseként SZOBOSZLAY SÁNDOR színművésznek
 
Dr. Schmitt Pál a Megyeházáról a veszprémi Petőfi Színházba ment, majd a Pannon Egyetemen tartott előadást. Megyei körútja következő állomásaként Zirci Ciszterci Apátságba, majd Pápára látogatott, ahol dr. Áldozó Tamás alpolgármester fogadta, majd megtekintette a pápai NATO Központot is.
Dr. Schmitt Pál programjával párhuzamosan a köztársasági elnök felesége, Schmittné Makray Katalin ellátogatott Tótvázsonyba, ahol megnézte az Európai Uniós támogatással felújított helyi óvodát, rövid sétát tett Veszprém belvárosában, majd pedig a veszprémi Családsegítő Szolgálat vendége volt.

Összes hír 2009-től napjainkig