Accessibility Tools

Skip to main content

Középpontban az utánpótlás nevelés

2011. február 28

Csaknem 40 szakember fogadta el a Megyei Önkormányzat és a Megyei Kézilabda Szövetség meghívását a kézilabda utánpótlás nevelési konzultációra. A résztvevők dr. Soós Kálmán a megyei kézilabda szövetség elnökének köszöntése után meghallgatták Firnicz József az MKSZ utánpótlás igazgató tájékoztatóját a Csiszár László régió kölyökkézi klub alakításáról. Két fiatal sportoló vállalta a sportág népszerűsítését a gyermekek, fiatalok között Kovacsics Anikó és Iváncsik Tamás. Labda is készül az arcképükkel, melynek bevétele a sportágat segíti. A központok az anyaország és a határon túli tehetséges magyar gyermekek képző, nevelési bázisai lehetnek.

 
A résztvevőket köszöntötte Hadházy Sándor országgyűlési képviselő a sport- és turisztikai bizottság tagja. Elmondta, hogy a sportot stratégiai ágazatnak tekintik és a törvényalkotást is ennek megfelelően készítik elő. Utalt a sporttörvény módosítására, az egyeztetésre, melynek eredményeként az utánpótlás és a létesítményfejlesztés prioritás lehet a támogatásban. A sportra áldozni kell. Hangsúlyozta az együttműködés fontosságát, a lakosság, az – települési, a megyei- önkormányzatok és az állam között.
Lasztovicza Jenő a Veszprém megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő hangsúlyozta a szabadidő és diáksport fontosságát, szerepét az egészségmegőrzésben. A felmérések kimutatták a sport pozitív hatását az egészségre és a tanulmányi eredményekre. Ebben a munkában nagyon fontos a testnevelő tanárok szerepe, amelyet minden eszközzel erősíteni szükséges. A sporttörvény és az oktatási törvény előkészítésében fel kell használni a szakemberek javaslatait. Elmondta, hogy a régió számára milyen fontos az MKB szerepe, amely akár a Balaton marketingje is lehet. Reményét fejezte ki, hogy az utánpótlás központja a középiskolás korban Veszprém lehet.
Hozzászólok a kézilabdázás különböző szintjein és korosztályaiban dolgoznak, de mindannyian a jobbító szándékkal fogalmazták meg javaslataikat, tapasztalataikat, Lipták Gyula és Hidasi Ferenc a jól működő, kiemelkedő eredményeket elérő alsóörsi utánpótlás központról szóltak. Csima György és Kynsburg Zoltán az élsport nevében mondták el gondjaikat és jó tapasztalataikat. Az iskolai sport a testnevelés és a diáksport gondjairól Németh Csaba, a diáksport szövetség elnöke, Németh László, Mészáros Károly, iskolaigazgatók Kissné Bankó Zsuzsa, a Pannon Egyetem testnevelő tanára szólt. Mosonyi József és Gyimesi Károly a sportot körülvevő környezetről tett említést: média, orvosi ellátás, létesítmények helyzete, valamint a sportágban rejlő új lehetőségekről, mint például az utcai kézilabda. Vas és Fejér megye képviseletében Szabó József vett részt a szakmai eszmecserében. Csik Ferenc a megyei sporttanács szövetségeket támogató tevékenységéről beszélt. A tanácskozás tapasztalatait összegezte Hadházy Sándor országgyűlési képviselő és Lasztovicza Jenő a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, mindketten hangsúlyozták az összefogás és együttműködés fontosságát, valamint a sportban a család, a szülők fontos szerepét.

Összes hír 2009-től napjainkig