Accessibility Tools

Skip to main content

Megkezdődött a vörösiszappal szennyezett házak bontása

2011. március 16
Devecserben március 9-én, a helyszínen tájékoztatta a sajtó képviselőit Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ által megkezdett munkákról. A sajtótájékoztatón részt vett: Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnöke, Ékes József országgyűlési képviselő, Toldi Tamás, Devecser polgármestere, Dobson Tibor tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője.
Az eddig végrehajtott Kármentesítéssel kapcsolatos feladatokról beszámolva megemlítette: a belterületek kármentesítése teljes egészében befejeződött. A külterületek kármentesítése 10 munkaterületen folyik és jelenleg 45%-os készültségi fokon áll. Eddig összesen 378.190 köbméterszennyezett anyagot szállítottak a lerakókba.
A továbbiakban ismertette az újjáépítéssel kapcsolatos feladatokat a vörösiszap által sújtott területeken. A kolontári lakóparkban 21 családi ház építését kezdték meg. A mintaház építése az utolsó fázisában van, a belső munkálatokkal végeztek, már csak a külső vakolás van hátra. 20 épület falai állnak, 15-nek már a tetőszerkezete készül. A devecseri lakóparkban 68 ingatlan építése folyik. Jelenleg 17 épület koszorúig van kész, 19-nél a falazási, további 32-nél alapozási munkák zajlanak.
A bontási munkálatokról beszámolva elmondta: Devecseren a károsodott ingatlanok bontását előkészítették. 19 bontási blokkot alakítottak ki, összesen 262 ingatlant kell lebontani. Az ütemterv értelmében a munkálatok március 9-től június 30-ig tartanak. Első lépésben a II-es és V-ös blokk összesen 35 ingatlanát érintik a munkálatok. Devecser városának képviselőtestülete március 4-én adta ki a bontásról szóló önkormányzati rendeletet.

Összes hír 2009-től napjainkig