Accessibility Tools

Skip to main content

Katasztrófahelyzet Japánban

2011. március 18
Veszprém megye partnere Gifu megye biztonságban
 
 
Forrás: Reuters/Kyodo

 
A II. világháború óta most érte Japánt a legnagyobb csapás 2011. március 11-én, amikor 8,9 fokos földrengés rázta meg Mijagi prefektúra magasságában az ország keleti partvidékét, amelyet hét méter magasságot elérő szökőár kísért – fogalmazta meg gondolatait a japán miniszterelnök a nemzethez intézett nyilatkozatában.
Az újabb, de nem végleges hivatalos jelentés szerint meghaladja az ötezret a hármas tömegkatasztrófa halálos áldozatainak száma. A földrengés, majd szökőár következtében a Tokiótól 270 kilométerre észak-keletre lévő Fukusima 1-es erőműnél nukleáris baleset történt, a reaktor hűtőrendszere áramhiány miatt leállt, és a tartalék áramforrás sem működik.
A katasztrófa övezetében nem kevesebb, mint 76 ezer épület rongálódott meg. Az ideiglenes menhelyeken több mint 450 ezer ember tartózkodik. Nyugati szakértők szerint a Japánt ért természeti csapás okozta károk meghaladják a 187 milliárd dollárt.
Egyelőre a Magyarországi Japán Nagykövetség megerősítését várjuk, de nem hivatalos információink szerint Veszprém megye testvérmegyéje, Gifu Prefektúra - amely a földrengés epicentrumától kb. 800 km-re helyezkedik el - nem érintett a katasztrófában.

Összes hír 2009-től napjainkig