Accessibility Tools

Skip to main content

Gazdasági Fórum a Megyeházán

2011. március 28
A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében gazdasági fórumot rendeztek Veszprémben, amelyen Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Lasztovicza Jenő a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke is részt vett.
A kamara elnöke, dr. Markovszky György bevezetőjében többek között arról szólt, hogy készül a megye gazdaságfejlesztési programja az önkormányzatok és a gazdaság szereplőinek bevonásával és közreműködésével.
 
Dr. Navracsics Tibor hozzászólásában megállapította: 2004-től Magyarország gazdasági versenyképessége folyamatosan amortizálódik, 2006-tól stagnál a gazdaság. A gazdasági növekedés nem érte el az évi egy százalékot, a belső motorok leálltak, ezért külsőket kellett igénybe venni, s a külföldi hitelek már nem a növekedést szolgálták, hanem a költségvetési lyukakat tömték be.
Az új kormány gazdaság-élénkítő programjában egymillió munkahelyet ígért, ami nem feltétlenül új munkahelyeket jelent, hanem azt, hogy a szürke- és feketegazdaságból legalizálnak munkahelyeket: ezt szolgálta több kormányzati intézkedés is, mint például a munkavállalói regisztráció vagy a teljesítményösztönző adórendszer.
Magyarországon rendkívül magas az inaktívak aránya, ezért a nyugdíj- és segélyezési rendszer átalakítása is időszerű. A közeljövőben felülvizsgálják a korkedvezményekre és rokkantnyugdíjra vonatkozó nyugdíjszabályokat is.
Véleménye szerint az Új Széchenyi-terv, valamint a Széll Kálmán-terv a pénz intenzív mozgatására alkalmas gazdaságfejlesztési környezetet teremthet. Ezek működéséhez hatékony a vállalkozásokat segítő közigazgatásra van szükség, amely segíti, és nem akadályozza a vállalkozókat a pályázati pénzekhez való hozzájutásban, támogatja és ellenőrzi a pályázati források felhasználását.
A miniszterelnök-helyettes kijelentette: Magyarország gazdasága stabil, a kormány pedig megteremti a külső hitelességet is. Idén 250 milliárd forintot vonnak ki a kormányzati szférából, tavaly is kivontak ugyanennyit. Az ötszázmilliárd forinttal a kormányzat egyfajta aranytartalékot hoz létre a váratlan gazdasági eseményekre.
 
Dr. Nyikos Györgyi, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a fórum keretében ismertette az Új Széchenyi Terv által kínált fejlesztési és pályázati lehetőségeket, valamint elmondta az elmúlt kilenc hónapban 596 milliárd forint uniós támogatást fizettek ki a nyertes pályázóknak.
 
Az ország versenyképességének növelése csak technológiai kutatások révén és ennek a területnek az erősítésével valósítható meg- fogalmazott zárszavában a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke. Lasztovicza Jenő szerint a gazdaságfejlesztéshez valóban több pénzre lenne szükség, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy egyelőre visszatart minket az, hogy hatalmas összegeket fizet vissza az ország az államadósság törlesztéseként.
 
A Veszprém Megyei Kormányhivatal vezetőjét, Dr. Kovács Zoltánt távollétében Takács Szabolcs, a kormánymegbízott kabinetfőnöke képviselte a rendezvényen.

Összes hír 2009-től napjainkig