Accessibility Tools

Skip to main content

Lengyel vendégek a megyeházán

2011. április 06
Andzej Kot a Tarnowi sporttagozatos általános iskola, Tereza Kot a Bem József általános iskola és Kristóf Kolaczinszkij a műszaki iskola igazgatója járt Tarnowból nálunk.
Ellátogattak a Bem József (Balatonfüred), a Dózsa György és Szilágyi (Veszprém) általános iskolákba, a Pannon egyetemre és a megye három intézményébe: a Medgyaszay István Szakképző iskola, Gimnázium és Kollégiumba, a Bánki Donát (Ajka) és Faller Jenő (Várpalota) Szakközépiskolába. Megtekintették az oktatás módszertani kiállítást Veszprémben, valamint Balatonfüred felújított nevezetességeit, a Jókai és Vaszary múzeumokat.
 
A vendégeket fogadta Kovács Norbert a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke. A tanácskozás során hangsúlyozta: a személyes találkozások tovább erősítik a két nép amúgy is legendás barátságát. Különösen hasznos akkor, amikor ez a határokon átívelő barátság a gyermekek és fiatalok kapcsolatában, a kultúra, művészet és a sport területén is megjelenik. Az iskolai partnerségben csaknem 15 iskola vett, vagy vesz részt jelenleg is. Ezért fontosak az igazgatói látogatások, amelyek az éves programok, közös pályázatok előkészítését szolgálják.
A megbeszélésen szó esett a szakképzés jelentőségéről is, amelynek megújítására mindkét országban törekvések vannak, és egymás tapasztalatait is felhasználhatják.
A lengyel partner június közepén magyar-lengyel barátság labdarúgó tornát rendez, amelyre Veszprém megyei csapatokat is meghívnak valamint a díjátadásra Kovács Norbert alelnök urat is várják.
A magyar lengyel barátság éve alkalmából több eseményre is sor kerül idén. Sikerrel működtünk közre a Kis Művész V. Gyermek Képzőművészeti Pályázatban, ahol Magyarországról – többségében Veszprém megyéből – több mint hétszáz rajz érkezett. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium internetes történelmi vetélkedőt hirdet a két nép történelméből, amelynek döntőjére a Megyeházán kerül sor szeptemberben. A labdarúgó tornán kívül speciális spartakiádra is sor kerül Tarnowban, ahol a dákai és lesencetomaji pszichiátriai betegek otthonaiból vesznek részt gondozottak. A fiatalok szokásos nyári cseréjében idén önkéntes munkát szervezünk Lesencetomajon.

Összes hír 2009-től napjainkig