Accessibility Tools

Skip to main content

95 kiállító és több ezer látogató a 14. Veszprém Megyei Utazás Kiállításon

2011. április 11
A Veszprém Megyei Utazás Kiállítás az ország kiemelt turisztikai vásárává nőtte ki magát az elmúlt 14 évben. A rendezvénynek minden alkalommal a Pannon Egyetem aulája adott otthont s bár a kiállítók száma szinte mindig állandó volt, 100 körül mozgott, a mostani gazdasági és pénzpiaci válság közepette ez nagyon szép eredmény- fogalmazott köszöntőjében a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke. Lasztovicza Jenő emlékeztetett: a vásár kezdettől fogva ingyenesen látogatható.
 
A 14. Veszprém Megyei Utazás kiállításon 95 turisztikai szolgáltató vett részt, képviseltette magát Ciprus, Málta, Szlovákia valamint Székelyföld. A megyei közgyűlés elnöke szerint az, hogy a seregszemlének évről-évre külföldi vendégei is vannak, azt jelenti, a kiállítást a határon túl is ismerik.
Brányi Mária Veszprém alpolgármestere köszöntőjében kiemelte, a turizmus a város számára kitörési pont, olyan húzóágazat, amely révén minél szélesebb kör számára lehet bemutatni a megyeszékhelyet, annak környékét és egész Veszprém megyét. Itt a vásár területén kiváló alkalom nyílik arra, hogy minél többet elmondhassunk magunkról és az ideérkezők minél jobb hírét vigyék a városnak- fogalmazott az alpolgármester.
A turisztikai szakmai seregszemle díszvendége Békés megye volt. A Kőrösök-völgyében mindenki megtalálhatja a maga számára kedvező kikapcsolódási lehetőséget, csodálatos folyóvizek, egyedülálló termál- és gyógyvizek, fesztiválok várják a vendégeket, Békés megyében található a legtöbb a gasztronómia területén olimpiai- és világbajnoki címet szerzett mesterszakács és ez az a hely, ahol néhány napig a kerítés is kolbászból van- invitálta a közönséget Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke.
A 14. Veszprém Megyei Utazás Kiállítást Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott nyitotta meg. Köszöntőjében emlékeztetett: 2011. az Egészségturizmus Éve Magyarországon; nemzetközi összefüggésben pedig hazánk az első öt, termálvízben leggazdagabb ország közé tartozik. Ennek és az elmúlt években az ezen a területen megvalósított fejlesztéseknek köszönhetően az egészségturizmus meghatározó eleme a magyarországi turisztikai kínálatnak.
A kormánymegbízott hozzátette: ezzel párhuzamosan az Új Széchenyi Terv „Gyógyító Magyarország- Egészségipari Program” keretében olyan pályázatok nyílnak meg, melyek az egészségturizmus fejlesztését szolgálják. Dr. Kovács Zoltán hangsúlyozta: az ÚSZT keretében turizmusfejlesztésre rendelkezésre álló pályázati keretösszeg régiónkban, a 2011-2013 időszakban meghaladja a 7,4 milliárd Ft-ot. A kormánymegbízott szólt a Széchenyi Pihenő Kártya nyújtotta lehetőségről. Az új cafeteria elemet a munkáltatók évi 300.000 forint értékben adhatják a munkavállalóknak járulékmentesen, kedvező adózással. A Széchenyi Pihenő Kártyával szálláshely-szolgáltatással együttesen vehetők igénybe azok a szolgáltatások, amelyek a pihenést, valamint az egészség védelmét és megerősítését szolgálják- emlékeztetett Dr. Kovács Zoltán.
 
A közel száz kiállítónak köszönhetően Magyarország szinte minden turisztikai szempontból jelentős vidéke megtalálható volt a hétvégi „kínálatban”. A standok többségében belföldi és Veszprém megyei szálláshelyeket, látnivalókat, aktív szabadidős kikapcsolódási lehetőségeket ajánlottak a látogatók figyelmébe. A belföldi eseményeket összefoglaló helyi, kistérségi és megyei rendezvény naptárak iránt idén is nagy érdeklődés mutatkozott.
A nemzeti turisztikai képviseleteket tömörítő ANTOR csoport Szlovákiai tagjának kiállítási jelenlétét többek között a Dunántúl és a pozsonyi térség közelsége, a gyorsan elérhető szlovák főváros indokolta, de a távolabbi, exkluzív helyszínt kínáló Máltai Idegenforgalmi Hivatal is visszatérő kiállítója a rendezvénynek.
 
A Veszprém Megyei Önkormányzat intenzív nemzetközi kapcsolatait reprezentálta Kovászna megye pavilonja is, annál is inkább, mivel testvérmegyénk a kiállítás kezdete óta, azaz 14 éve tiszteli meg a rendezvényt jelenlétével. Gazda Zoltán, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület munkatársa Székelyföld és Háromszék páratlan természeti és kulturális adottságaira hívta fel az érdeklődők figyelmét. Mint mondta a székelyföldi vendégszeretet alacsony árakkal és kiváló minőséggel párosulva várja Veszprém megye lakóit.
Glózik Klára, a Békés megyei Tourinform iroda vezetője fontos küldő területnek nevezte Veszprém megyét. A díszvendég standján nagy sikere volt a gasztronómiai bemutatónak, de sokan érdeklődtek a rendezvények és a kedvezményes csomagajánlatok iránt is. Békés egyik legnagyobb vonzereje a gyógy és termálfürdőkben rejlik- tette hozzá.
A szervezők idén is teljes családi programot kínáltak a látogatóknak: a gyerekeket játszóház és arcfestés várta. Sajnos a beharangozott ugráló vár felállítását az időjárás megakadályozta, így a felnőttek a Séd völgyét is érintő, új útvonalon közlekedő kisvonatra ülve kárpótolhatták a gyerekeket. A felnőtteket bor és népi ételek kóstolójával nyeremény és kvízjátékokkal invitálták. A kiállítást idén az előző éveknél kicsit kevesebb, mintegy ötezer látogató kereste fel.
A vasárnapi nyereményjáték szerencsés kisorsoltjai közül sokan nem voltak jelen a sorsoláson. Õk a nyereményüket a Megyeházán, Balajthy Zsuzsa turisztikai referenst keresve vehetik át. (8200 Veszprém, Megyeház tér. 1., tel: 88/545-047, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

további képek...


Összes hír 2009-től napjainkig