Accessibility Tools

Skip to main content

"Kapaszkodó - Szociális Börze" - Szociálpolitikai Konferencia Pápán

2011. április 20
Nagy sikerrel zárult a „Kapaszkodó- Szociális Börze” Pápán, amely 2011. április 13-14-én a dákai Batthyány Ilona Integrált Intézmény és a Pápakovácsi Idősek Otthona közös szervezésében került megrendezésre. Az immár hagyományos országos konferencia idén az „Innováció és menedzsment a szociális ellátásban” alcímet kapta.
 
Megszervezésének célja az volt, hogy a szociális ellátás újszerű megközelítéséhez meghatározott irányvonalakat megismerjék a résztvevők, valamint menedzsment ismeretek közvetítésével segítséget kapjanak a szociális ágazatot is érintő változásokhoz való alkalmazkodásban. Elhangzott, hogy a piaci viszonyok erőteljes megjelenése ellenére nem szabad elfeledkezni a szakmát meghatározó kulcsfogalmakról, mint empátia, emberközpontú ellátás, szükségletek kielégítése.
A rendezvényen részt vettek Polgárdy Imre és Kovács Norbert, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnökei is, valamint a szociális ágazat irányító képviselői, akik szakmai prezentációval közvetítették az aktuális ismereteket. Nyitrai Imre Helyettes Államtitkár Új megegyezés –Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció 2011 című előadásában elmondta, hogy milyen új szemléletben és rendszerben kívánják megszervezni a szociális ellátást. A feladatok mennyisége nem csökken, de ugyanakkor az anyagi forrás sem lesz több, ezért a meglévő lehetőséget kell hatékonyabban kihasználni kellő átgondolás után. Előadásában jelezte, hogy az anyag már több változatban elkészült, széleskörű egyeztetés folyik a szakmai szervezetekkel, és a szakma képviselőivel.
Dr. Pósfai Gábor a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal Főigazgatója a szociális ellátást érintő feladataikról, míg dr. Tóth Tibor Főigazgató a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet szervezeti felépítéséről és működéséről tartott előadást. Az előadók között köszönthették Talabér Mártát, az Országgyűlés Szociális Bizottságának Alelnökét, valamint dr. Lakner Zoltán Politikai Főtanácsadót a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért felelős Államtitkárságról, aki „Bezárkózás vagy felzárkózás” címmel tartott érdekes előadást.
A minőségbiztosítás a menedzsment tevékenységéhez szervesen kapcsolódó folyamat. E témakörben neves előadók, dr. Veress Gábor Professzor és dr. Hajnal Miklós Ügyvezető Igazgató tette közzé értékes szakmai gondolatait. Természetesen a szociális ellátórendszerben dolgozó szakemberek gyakorlati megközelítésben is szemléltették a konferencia alapötletét jelentő fogalmakat, és így Panker Mihály Igazgató értelmezte azokat az időskorúak vonatkozásában. A szervező intézmények igazgatói, Forsthoffer Erzsébet és Hanich Ferenc is magas színvonalú előadásukkal járultak hozzá az ismeretek átadásához.
A konferenciára az ország minden részéből érkeztek szociális szakemberek, akik eredményesnek, szakmailag sokat jelentőnek és jól szervezettnek értékelték a rendezvényt. Biztatást adtak a „Kapaszkodó- Szociális börze” következő eseményének megszervezésére, amellyel lehetővé válik Veszprém megye jó hírnevének további öregbítése!
A konferencián elhangzott anyagok megtekinthetők a www.iopkov.hu és a www.dakaotthon.hu honlapokon.

Összes hír 2009-től napjainkig