Accessibility Tools

Skip to main content

Szász-magyar összefogás Devecser térségéért

2011. április 21
A szászországi tartományi környezetvédelmi és mezőgazdasági minisztérium, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium munkabizottságot alakított a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térség tájrehabilitációjára és gazdaságfejlesztő programjának kidolgozására. A munkabizottság létrehozásáról magyar és szász kormányzati és önkormányzati vezetők és környezetvédelmi szakértők találkozóján döntöttek Devecserben. Az együttműködés célja, hogy a katasztrófa következményeinek felszámolására a megújuló energiát – nap-, szél- és biomassza-energiát – hasznosító központot hozzanak létre, s kidolgozzák a biogázzal, biomasszával, illetve pellettel működő üzemek finanszírozásának módját.
 
Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a tanácskozást megelőző sajtótájékoztatón leszögezte, hogy a magyar kormány és a minisztérium támogatja a szász tartományi kormánynak a környezetvédelemre, a talajtisztításra és a megújuló energiára vonatkozó elképzeléseit. Hozzátette: a térség számára az alternatív energia hasznosítása kitörési pontot jelent, a villamos energiát és távhőt termelő üzemek megépítésének megtervezése legkevesebb másfél évet vehet igénybe.
 
Szász és egyéb uniós forrásokat is bevonnának
Szólt arról is, hogy a 10-15 milliárd forintos költséget jelentő üzemek finanszírozásának kidolgozása és szakmai egyeztetése további egy év, a konstrukcióba bevonnák hazai költségvetési források mellett a szász tartományi kormány és cégeinek pénzügyi eszközeit, illetve európai uniós pályázati forrásokat. A szaktárca a fás szárú energianövények – nád, gyorsan növő fűzfajok – termesztése iránt elkötelezett – tette hozzá az államtitkár.
Ékes József, a térség fideszes országgyűlési képviselője a szakmai egyeztetésen elmondta, hogy a kormányok közötti munkabizottság együttműködése a biomassza rendszerek kidolgozásán és letelepítésén túl kiterjed egy környezet-egészségügyi központ létrehozására, a devecseri ipari park fejlesztésére, illetve oktatási-képzési struktúra kialakítására. A kialakított gazdaságfejlesztési koncepcióban szerepel az ajkai timföldgyárban található ötvenmillió tonna vörösiszap újrahasznosításának lehetősége és a felhagyott tározók rekultivációja – mondta a találkozót előkészítő képviselő.
 
Német szakértők laborvizsgálatai alapozták meg a programot
Roger Mackeldey, a szászországi tartományi környezetvédelmi és mezőgazdasági minisztérium nemzetközi együttműködésért felelős ágazati vezetőjének tájékoztatása szerint a kidolgozott intézkedési programot a német szakértőknek a helyszínen végzett iszap- és talajmintákkal végzett laborvizsgálatai alapozták meg. Elmondta: a tartomány cégei nagy tapasztalattal rendelkeznek az árvízvédelem, a hulladékgazdálkodás, a szennyvízkezelés, a rekultiváció és a szennyvíziszap energiacélú hasznosításában.
 
Az intézkedési terveiket a berlini zöld héten nyújtották be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek. A szász vállalatokkal kiegészült delegáció a környezeti károk felszámolása mellett a mintegy nyolcszáz hektáros terület újrahasznosításában és a régió hosszú távú gazdaságfejlesztésében is részt kíván venni – mondta Roger Mackeldey. Úgy vélekedett, a térség Magyarországon a megújuló energia hasznosításának mintarégiója lehet.
(forrás: MTI)

Összes hír 2009-től napjainkig