Accessibility Tools

Skip to main content

Elkészült a zirci Reguly Antal Szakképző Iskola beruházása

2011. április 22
Az intézmény gázenergia igényének megújuló energiával történő kiváltására irányuló projekt ünnepélyes átadására az iskola tanműhelyében került sor. Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében üdvözölte a precedens értékű projekt befejezését. Az eseményen Kovács Norbert alelnök is jelen volt.
 
A zirci Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium 2008-ban nyújtott be módosított pályázatot az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmus és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében, amely pályázat a környezetvédelem kiemelt területen belül a környezettudatos nevelés, valamint a megújuló, illetve alternatív energiaforrások használatának támogatása célterületekhez kapcsolódik.
A projekt célja, hogy az intézmény által fűtésre és melegvíz-ellátásra használt gázenergia jelentős részét kiváltsák megújuló energiaforrások felhasználásával, melyet energiafű és egyéb lágyszárú növények termesztésével, pellettálásával, majd elégetésével kívánják elérni.
A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése támogatta a pályázatot, illetve biztosította az „energiafű” termeléséhez szükséges földterületet.
Az iskola energiaköltségének csökkentése mellett további előnyt jelent a környezettudatos nevelés megvalósítása, illetve gyakorlati képzőhely biztosítása az energetikus (megújuló energiaforrás energetikus) szakmai képzéséhez. A projekt remélhető haszna továbbá, hogy az ebből származó tapasztalatok felhasználhatóak lesznek a többi megyei fenntartású intézmény számára is, és hozzájárulhatnak a korszerűbb, energiatakarékosabb, egyúttal a környezetet jobban kímélő fűtési rendszerek kialakításához.
 
A projekt összértéke 302 millió Ft, melyből a Norvég Alap 233 millió Ft-ot ítélt meg, a fenntartó Veszprém Megyei Önkormányzat pedig 69 milliót biztosított.
Az Iskola a pályázatnak köszönhetően bővítette az oktatott szakmák körét: már két évfolyamon végeztek diákok, megújuló energiaforrás energetikusként.
A tárgyi beruházás a Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felügyelete mellett és a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. közreműködő szervezet közreműködésével valósult meg.

Összes hír 2009-től napjainkig