Accessibility Tools

Skip to main content

Önálló élet lehetősége fogyatékkal élő fiataloknak

2011. május 02
Különleges lakásavatóra került sor Tapolcán, ahol első sajátjának tekinthető otthonában kezdi meg önálló életét három értelmi fogyatékos fiatal.
Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) KULCSprogram elnevezésű kezdeményezésének köszönhetően az országban elsőként Tapolcán került kialakításra értelmi fogyatékosok részére önkormányzati bérlakás.
 
A felújított önkormányzati lakás megtekintését ünnepség előzte meg Tapolcán, a Polgármesteri Hivatal udvari tanácstermében. A KULCSprogram ismertetését megelőzően a lakásba beköltöző három fiatal felnőtt férfival készített rádiófelvételt hallgatták meg a program lebonyolításában részt vevő segítő szakemberek és a meghívott vendégek.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium fogyatékosságügyi főosztályvezetőjének, Dr. Szőke Lászlónak a fogyatékos személyek esélyegyenlősége tárgyában megtartott ünnepi beszédét követően Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke mondta el köszöntőjét, hangsúlyozva, hogy a Veszprém Megyei Önkormányzat és Tapolca Város Önkormányzata is nagyon fontosnak tartja fogyatékos embertársaink társadalmi befogadásának elősegítését, melynek érdekében a jövőben is készek tevőlegesen együttműködni. Horváthné Somogyi Ildikó, az ÉFOÉSZ Veszprém Megyei Egyesületének az elnöke ismertette a KULCSprogram elnevezésű kezdeményezés lényegét, a program tapolcai első állomásában részt vevő fiatal értelmi fogyatékos felnőttek kiválasztásának és felkészítésének, az önkormányzati lakás felújításának és berendezésének a folyamatát. A program lényege, hogy értelmi fogyatékos emberek számára a társadalom többségéhez hasonló lakhatási körülményeket biztosít, vagyis lehetővé teszi, hogy önállóan, saját vagy bérelt lakásukban élhessenek. A program része az is, hogy a leendő lakók képzésen vesznek részt: többek között főzni, saját háztartásukat vezetni, pénzt kezelni, konfliktust megoldani tanulnak meg. Mindemellett, amennyiben szükségük lesz rá, a jövőben is támogatást kaphatnak a párhuzamosan elinduló mentorprogram tagjaitól.
A program ismertetését követően az ünnepség kiemelt részeként Lasztovicza Jenő, a Megyei Közgyűlés elnöke, és Császár László, Tapolca város polgármestere együttesen adták át a Veszprém Megyei Önkormányzat lesencetomaji Pszichiátriai Betegek és Fogyatékosok Otthonából kiválasztásra kerülő, és a felkészítőn is sikeresen részt vevő három értelmi fogyatékos fiatal felnőtt részére a felújított önkormányzati bérlakás 1-1 kulcsát, és a programon történő sikeres részvételt jelentő igazolásokat.
Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ Országos Elnökségének az elnöke köszönő emléklapokat adott át a tapolcai bérlakás kialakításában, a program lebonyolításában sok segítséget nyújtó Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke és Császár László polgármester, Horváthné Németh Edit alpolgármester, valamint Parapatics Tamás önkormányzati főtanácsadó, és Bognár Ferenc, a tapolcai Szász Márton Általános Iskola és Speciális Szakiskola igazgatója részére. A helyi önkormányzat által biztosított bérlakás felújításában nagyon sokan segítettek a beltéri munkák elvégzéséhez szükséges alapanyagok, illetve bútorok, eszközök, szobanövények felajánlásával, a munkák elvégzésében való közreműködéssel.
Császár László, Tapolca város polgármestere az ünnepség lezárásaként pohárköszöntőjében gratulált a bérlakásba beköltöző három fiatal városi polgárnak, és biztosította Õket a helyi önkormányzat további támogató figyelméről.
A közös ebédet követően a lakásbérlő fiatalok az ÉFOÉSZ Tapolcai Egyesülete Támogató Szolgálatának tagjaival, mint segítőikkel megmutatták a közelben található új otthonukat a meghívott vendégek és a sajtó képviselői számára.

Összes hír 2009-től napjainkig