Accessibility Tools

Skip to main content

Turisztikai fejlesztések Balácán

2011. május 04
2012 nyarára teljes lesz a „római élmény” a Villa Romana Balácában. Közel 130 millió Ft-ból válik római kori élményparkká a villagazdaság: korhű berendezések, újjáépített mozaikok, látogatóbarát fogadás. Római lakomák és játékok megrendezésére válik alkalmassá hamarosan a balácai komplexum. A fejlesztések sokrétűek, ásatástól, felújításon át, technikai részletekig sok mindenre kiterjednek.
 
Eredeti anyagok felhasználásával, és az eredeti technikai megoldások alkalmazásával készítenek el római-kori mozaikot Balácán. A rekonstrukciós mozaikot az úgynevezett 20-as szoba eredeti mozaikja alapján készítik el csaknem hetven négyzetméteres felületen.
Õsszel már látható lesz a vörös-fekete római étkező a Villagazdaság főépületében. 2012 tavaszán egy római szoba is megtekinthető lesz, a helyiségben egy sárga-lila képet varázsolnak újjá a szakemberek. Mindez része annak a fejlesztési programnak, melyhez „a balácapusztai római kori villagazdaság kulturális-turisztikai és látogatóbarát szolgáltatásainak fejlesztése”- elnevezésű Közép-dunántúli operatív program keretében 109 millió forintot nyert a Laczkó Dezső múzeum.
A római kori villagazdaság fő épületében, a kiállító terem több pontján érintőképernyős információs terminált helyeznek el, melynek fő feladata a navigáció, de letölthetők lesznek az új honlap bizonyos részei, látványos 3D-s anyagok. Egy beépíttett kamera segítségével bárki római földbirtokossá vagy régésszé válhat, ha az előkészített római kori sablonba fotózza magát. A képet plakátformában mindenki magával viheti. A projekt keretében virtuális tárlatvezetőket is beszereznek.
A pályázati önrészt Nemesvámos önkormányzata ötmillió, vállalkozók hárommillió, a Balácáért Alapítvány kétmillió, a fejlesztési minisztérium pedig 9,5 millió forinttal biztosította. A fejlesztési pénzért "cserébe" a múzeum vállalta, hogy öt év alatti 25 ezerre növeli a mostani 10 ezres éves látogatói számot.
A projketről május 3-án tartottak sajtótájékoztatót, melyen Kovács Norbert, a Megyei Közgyűlés alelnöke örömét fejezte ki, hogy Balácát rövidesen a Balaton egyik fő turisztikai attrakciójává teszik.

Összes hír 2009-től napjainkig