Accessibility Tools

Skip to main content

Megyefutás 2011

2011. május 11
A Veszprém Megyei Önkormányzat
14. alkalommal rendezte meg a „Megyefutás”-t.
Ebben az esztendőben a futás célja az egészséges mozgás, gazdag életmód népszerűsítése, a Magyar Sport Napjának megünneplése volt. A napokban elhunyt dr. Nádori László professzor úr emlékére a futók szalagot kötöttek a megyezászlóra. Az út során 52 település érintésével, május 6-án érkeztek meg Gannára, ahol a Magyar Sport Napját közösen ünnepelték. Ebből az alkalomból három kísérő rendezvényre került sor. Három egymást követő napon óvódások számára szerveztek sportprogramokat Várpalotán, Tapolcán és Pápán. Szerdán Pápa Város Önkormányzata, Győr-Moson-Sopron- és a Veszprém Megyei Önkormányzat, valamint a Veszprém Megyei Kormányhivatal csapatai léptek pályára és mérték össze erejüket kispályás labdarúgásban.
Május 6-án a gannai Eszterházy Mauzóleumban pedig megemlékezésre és koszorúzásra került sor.
 
Gyulafirátótról indult a futás ebben az esztendőben. Az iskola udvarán, a felsorakozott diákok előtt Göndör József ismertette az idei megyefutás célját, majd a futók az iskola és a sportpálya között futottak a megyezászlóval. Ezt követően 52 település sok-sok intézményét látogatták meg. Céljuk az volt, hogy a legfiatalabbakkal is megszerettessék a futást és felhívják figyelmüket az egészséges életmódra. Tapolcán, Várpalotán az óvodákba is ellátogattak, de a kistelepüléseken élő gyermekeket is felkeresték és a mozgásra, a sportra buzdítottak. A zenés gimnasztika, a közös tánc, a sorverseny, a kötélhúzás, az akadálypálya és sok más, változatos formáit sikerült megvalósítani, hiszen minden ötletet felhasználtak az óvónők arra, hogy a gyermek jól érezzék magukat. Azon túl, hogy hangsúlyoztuk a sport fontosságát, a mozgás gazdag életmódot is népszerűsítették. Fontos volt az egészség megőrzésének hangsúlyozása is, amiben sokat segítettek az ÁNTSZ egészségnevelői. Kiselőadások, kérdezz-felelek játékok kicsiknek, akik igen aktívan vették ki részüket a játékból. Pápán a Lovas-olimpia rendezvényén több százan futottak a megyezászlóval. Volt olyan órája a megyefutásnak, hogy egy időpontban 3 helyszínen is futottak a résztvevők. Az utolsó település Pápakovácsi volt, ahol a teljes iskola előtt lezajlott szalagkötés után a futókkal együtt átmentek a záróünnepségre, Gannára. A 14. Megyefutáson 4140 fő vett részt. Ebből több mint 2000 fő óvodáskorú gyermek volt.
Gannán Vesztergom József polgármester és Kovács Norbert, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke kötötte fel a szalagot. Ezt követően a résztvevők helyet foglaltak a templomban. Az asszonykórussal elénekelték a Himnuszt, majd az általános iskolások műsora következett. Gróf Eszterházy Miksa életútját idézték fel és részletek hangzottak el az „Óda s Sporthoz” című Pierre de Coubertin versből. Ezt követően Kovács Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke beszélt a Magyar Sport Napja alkalmából. Ünnepi beszédének fontos vonulata volt a mozgás az egészséges életmód népszerűsítése a felnövekvő nemzedékek körében. Megemlékezett dr. Nádori László professzor úrról, a testnevelés és sporttudomány területén, és élete utolsó szakaszában Veszprém megyében végzett munkásságáról, elindított kezdeményezéseiről. Eszterházy gróf és dr. Nádori László professzor úr céljai ma is aktuálisak, követendő példa az ifjúság számára.
A mauzóleumban a résztvevők megemlékeztek a Magyar Atlétikai Klub (MAC) megalakulásáról, Laczkovics Géza elszavalta a „Turulmadár feltámadása” című verset, amelyet a MAC újjáalakulásának tiszteletére írt Szabó Miklós operaénekes. Ezután a megyei önkormányzat nevében Kovács Norbert alelnök, a gannai önkormányzat nevében Vesztergom József polgármester, a pápai önkormányzat nevében Rádi Róbert kabinetvezető, a MAC nevében Vajda Zsuzsanna elnökségi tag és Laczkovics Géza régi MAC tag, a Veszprém Megyei Sporttanács nevében Hantó István elnök és Csik Ferenc ügyvezető a Pápai SE nevében Stemmer István elnök helyeztek el koszorút. Az ünnepség a Szózat eléneklésével zárult.
2012. a londoni olimpia éve és a 15. Megyefutást ennek népszerűsítésére szervezzük.
 

Összes hír 2009-től napjainkig