Accessibility Tools

Skip to main content

Veszprém megye bemutatkozása a XX. Szent György Napokon

2011. május 19
Veszprém megye második alkalommal kapott meghívást a kovásznai testvérmegye jóvoltából a május 6-8. között szervezett sepsiszentgyörgyi Szent György Napok rendezvénysorozatra. A jubileumi, huszadik alkalommal megrendezett eseményen a tavalyi nagy sikerű Veszprém megyei jelenlétnek köszönhetően Kovászna megye minden magyarországi testvérkapcsolata (hét megye, 3 város) bemutatkozott. A delegációk pavilonjai a „Testvérmegyék és városok utcája” nevet viselő udvaron voltak elhelyezve.
 
A rendezvénysorozat kísérőeseményeként zajló turisztikai és Székely termék kiállítás részeként Veszprém megye sokszínűségét, vonzerőit a turisztikai kiadványok mellett zánkai borok, kóstolójával és kézműves termékek bemutatójával reprezentálta a megyei küldöttség.
A megnyitó ünnepségen Tamás Sándor, a háromszéki megyei önkormányzat elnöke elmondta: „A városnapok kitűnő alkalmat teremtenek a politikai együttműködésen túlmutató, kulturális, szórakoztató és idegenforgalmi bemutatkozást biztosító események szervezésére. A testvérmegyék kultúr-turisztikai értékládája, a gasztronómiai ínyencségek és borok kóstolója, a kézművesek, hagyományőrzők termékeinek bemutatása, a magyar konyhát, szokásokat és turisztikai helyszíneket népszerűsítő kiállítás minden korosztály számára izgalmas lehet.” Hozzátette: az sem véletlen, hogy a rendezvényen Kovászna és Hargita megye kuckói egymás mellé kerültek, hiszen Székelyföld csak úgy képzelhető el, ha a három megyére osztott régióból eltűnnek a határok. Az önkormányzati vezető kiemelte, ennek a térnek a kialakítása próba volt számukra, de betérve a kapun jóleső érzés tölt el mindenkit, hiszen rengeteg ember van és óriási az érdeklődés. Az 550 éves város részéről Sztakics Éva alpolgármester köszöntötte a magyarországi és a szórványvidékről érkezett vendégeket, kiemelve, hogy Sepsiszentgyörgyön a magyar-magyar kapcsolatok elmélyítését továbbra is fontosnak tartják.
A testvérmegyék utcájának egyik leglátogatottabb pavilonja volt a Veszprém megyei. Sokan érdeklődtek a Bakony és a Balaton kikapcsolódást nyújtó lehetőségei, valamint megyei rendezvények iránt. A balatoni borok bemutatójáról Varga Zoltán, a Balatonfüred-Csopaki borvidék elnöke gondoskodott saját termelésű boraival. A „formabontó” kézműves termékek Szurdi Éva keramikus keze munkáját dicsérték. A megye turisztikai értékeinek bemutatásáról Zsebe Péter kommunikációs és turisztikai referens gondoskodott.

Összes hír 2009-től napjainkig