Accessibility Tools

Skip to main content

Nemzeti Összetartozás Napja Tapolcán

2011. június 07

A parlament 2010-ben nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává a trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Veszprém megyében első alkalommal Tapolcán emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napjáról. Az eseményhez hat település tíz iskolája is csatlakozott.

A Batsányi János Gimnázium szervezésében a Balatonalmádiból, Devecserről, Pápáról, Sümegről, Zalahalápról érkező diákok, pedagógusok, valamint az érdeklődők a trianoni békediktátum kilencvenegyedik évfordulóján a Tamási Áron Művelődési Központban találkozhattak. A közönség elsőként Trianonnal kapcsolatos előadást hallhatott Czuczor Sándortól, a Balatonalmádi gimnázium nyugalmazott igazgatójától. Majd ugyanitt irodalmi felolvasó-délelőtt, művelődéstörténeti vetélkedő kezdődött, illetve magyar nyelvjárásokkal kapcsolatos kiállítást is nyitottak. A városi moziban ezzel párhuzamosan Matúz Gábor A legbátrabb város című filmjét vetítették. A Trianon-emlékhelynél immár hagyományosan a Tapolcai Kamarakórus nyitotta a megemlékezést. Délben, a Himnusz közös eléneklése után kezdődött a központi program, ahol Kovács Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke mondott emlékező beszédet. A hatvannégy egykori vármegye földjéből egy-egy maréknyit tartalmazó Trianon-emlékhelynél Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, Kovács Norbert alelnök, Császár László tapolcai polgármester, Sági István és Szalkai Zsolt önkormányzati képviselők helyeztek el koszorút.
Kovács Norbert a magyar nemzetet ért elképesztő igazságtalanságról úgy vélekedett, hogy az kilencvenegy év után is fájó seb a nemzet testén, amelynek traumáját lelkében hordozza minden magyar. A megyei közgyűlés alelnöke hangsúlyozta, a közös magyar anyanyelvet nem vehették el tőlünk, amely ma is összeköti népünket. Arra kell törekednünk, hogy egységes nemzet jöhessen létre, azonos jogokkal, az államhatárok feletti összetartozás biztos tudatával.

Összes hír 2009-től napjainkig