Accessibility Tools

Skip to main content

Trianon emléknap a Veszprém Megyei Levéltárban

2011. június 08

Második alkalommal szervezett Trianon emléknapi programot a Veszprém Megyei Levéltár. A rendezvény témája az 1944-es délvidéki mészárlás sorozatot volt.

Az emléknap résztvevőit Kovács Norbert, a Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte. Történelmi visszatekintésében megemlítette: sokan összemossák, sőt összekeverik a magyarok által 1942 januárjában elkövetett újvidéki vérengzést és a szerbek 1944-45 telén végrehajtott brutális etnikai tisztogatását.

Ezt követően a jelenlévők megtekintették Forró Lajos történész dokumentum-riportfilmjét, amely három délvidéki magyarlakta településen idézi fel az 1944 végén történt tragikus történéseket túlélők, leszármazottak és rekonstruált események segítségével. A filmet követő kerekasztal beszélgetésen Teleki Júlia helytörténész, az események túlélője számolt be megrendítő emlékeiről. Véleménye szerint a sebek csak akkor gyógyulhatnak be, ha megtudjuk az igazságot Tito partizánjainak mészárlásairól és a szerb kormány bocsánatot kér a történtekért. Hozzátette: ha a történelemtanítás része az 1942-es újvidéki vérengzés, akkor 1944 is kerüljön be a történelemkönyvekbe.

Összes hír 2009-től napjainkig