Accessibility Tools

Skip to main content

Megyénkbe látogatott a Kirgiz Köztársaság elnök asszonya

2011. június 09

Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke meghívására 2011. június 6-7. között hivatalos magyarországi látogatásra érkezett Roza Otunbajeva asszony, a Kirgiz Köztársaság elnöke. Az államfő budapesti programjának részeként a Sándor Palotában kétoldalú kormányközi beruházás-védelmi megállapodás parafálása és együttműködési megállapodások aláírására került sor.

Megyénk nemzetközi kapcsolatépítésének szempontjából kiemelt jelentőségű a Veszprém megye és Isszik-Kul megye között aláírt együttműködési szándéknyilatkozat, amelyet Lasztovicza Jenő, a Veszprémi Megyei Közgyűlés elnöke és Nurdin Abdildajev, Iszik-Kul megye kormányzója látott el kézjegyével. Az ünnepélyes aláírási ceremónián Kovács Norbert alelnök is részt vett.
A gazdasági szakembereket és a kirgiz kulturális élet jeles képviselőit is magába foglaló delegáció június 7-én megyénkbe látogatott. Az elnök asszony Balatonalmádiba érkezve hajókiránduláson vett rész Wossala György, a Magyar Vitorlás Szövetség társelnöke meghívásának eleget téve.
Ez idő alatt Lasztovicza Jenő, a Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Dr. Erdős Endre, a Kirgiz Köztársaság magyarországi tiszteletbeli konzulja tájékoztatta a sajtó képviselőit a kapcsolatfelvétel részleteiről. Lasztovicza Jenő elmondta: komoly esélyt lát a gazdasági és kereskedelmi kapcsolataink előmozdítására, valamint véleménye szerint kiaknázatlan lehetőségek vannak a turizmus területén is. Isszik Kul megye földrajzi adottságai hasonlóak a Veszprém megyeihez, a megyével azonos nevű tó tökéletes otthont biztosíthat a vitorlássport szerelmeseinek. Dr. Erdős Endre konzul a 20 éve önálló Kirgiz Köztársaság történelméről beszélt, majd az elnök asszony szavait idézve hangsúlyozta: Kirgizisztánban most kezdik kiépíteni a demokráciát, amelynek működését Magyarországon jól lehet tanulmányozni.
A program folytatásaként a küldöttség rövid látogatást tett Balatonfüreden, a Zákonyi sétányon, majd a délután folyamán továbbutazott Pannonhalmára, ahol a Világörökség részét képező apátságot tekintették meg.

 

Dr. Erdős Endre, Kirgiz Köztársaság magyarországi tiszteletbeli konzulja

Imanalijeva Lídia, Kirgiz Köztársaság ausztriai és magyarországi nagykövete

Laszlóczki Imre, Kirgizisztánba akkreditált asztanai nagykövet

Roza Otunbajeva a Kirgiz Köztársaság elnök asszonya

Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei közgyűlés elnöke

Nurdin Abdildajev, kormányzó, Isszikul megye vezetője

Wossala györgy, a Magyar Vitorlás Szövetség társelnöke

Vlagyimir Kirik, a Kirgiz Vitorlás Szövetség elnöke

 

KÉPGALÉRIA

 


Összes hír 2009-től napjainkig