Accessibility Tools

Skip to main content

Megújult a Balaton-felvidéki erdei iskola

2011. június 14

Jelentősen megújult a Balatoncsicsó/Szentjakabfa melletti erdőtömbben található Balaton-felvidéki erdei iskola, számolt be Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója a társaság június 9-én tartott sajtótájékoztatóján, melyen Kovács Norbert a Megyei Közgyűlés alelnöke is részt vett.

A megye meghatározó erdőgazdasága kiemelten foglalkozik az erdők közjóléti funkcióival, az oktatással, neveléssel. Ez utóbbi célokat jól szolgálják a Bakonyerdő Zrt által fenntartott erdei iskolák is. Az egykori erdészeti szolgálati lakásokból kialakított Szentjakabfai erdei iskola 2004. áprilisában nyitotta meg kapuit. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy tavaly 2870 vendég 6950 éjszakát töltött itt. Az érdeklődés fenntartása, a lehetőségek bővítése érdekében további fejlesztésekről döntött a fenntartó a közelmúltban. A beruházás teljes költsége 64,9 millió forint, amihez uniós pályázaton 58 millió forint támogatást nyertek. A munkákat a napokban kezdték meg és 2012 január végéig el kell készülniük.
Varga László kijelentette, a tulajdonosok elvárásainak megfelelően folyamatosan erősítik az erdő közjóléti szerepét. A közjóléti objektumaik számát - anyagi erejükhöz mérten - folyamatosan növelik, a meglévők karbantartására pedig évi 40 millió forintot áldoznak.

A pályázatban komplex célokat jelöltek meg, tájékoztatott Farkas Zsuzsanna, az eredi iskola vezetője. Így az épületek felújítása, funkcióbővítése mellett új eszközök beszerzésére, az erdei iskolában tartott oktatói programok bővítésére is lehetőségük nyílik. Egy új, 40 személyes közösségi termet is kialakítanak, valamint a tetőtérben létrehoznak három, szenzitív, érzékszervekre épülő (látás, hallás, tapintás) élménytermet. A felújítás az akadálymentesítés előírásainak megfelelően történik.

 

Fotók: ForestPress – Zétényi Zoltán

Összes hír 2009-től napjainkig