Accessibility Tools

Skip to main content

Veszprém megyei delegáció látogatása Tarnowban

2011. június 21

Kovács Norbert, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke vezetésével június 16-19 között delegáció utazott a lengyelországi testvérkapcsolat székhelyére, Tarnow városba.
A küldöttség az érkezést követően kötetlen vacsora során Andzej Kot és Teresa Kot a sporttagozatos és a Bem József Általános Iskola igazgatójával egyeztette a programot. A megbeszélésen részt vett az iskolai alapítvány kurátora és a szülői munkaközösség vezetője is.

A delegációt Krystyna Latal alpolgármester asszony, Henryk Slomka Narozanski alpolgármester, valamint a város stratégiai, oktatási, művelődési, nemzetközi vezetői fogadták a tarnowi városházán, június 17-én. A tárgyalás során alpolgármester úr hangsúlyozta, a testvérkapcsolatok keretét rögzítő együttműködési megállapodás tíz évvel ezelőtt került aláírásra, amelyet november 10-12-én, ünnepélyes keretek között szeretnének megerősíteni Lengyelország függetlenségének nemzeti ünnepén. Az alapdokumentum aláírására örömmel invitálják Lasztovicza Jenő elnök urat.

Alpolgármester asszony köszöntőjében Tarnow városát a barátság centrumának nevezte. Kiemelte, tíz városi iskolának van aktív kapcsolata Veszprém megyei oktatási intézménnyel, és további két iskolai kapcsolat előkészítés alatt áll.

Kovács Norbert alelnök az oktatás területén létező együttműködést méltatva hangsúlyozta a hagyományápolás jelentőségét. A kulturális kapcsolatok terén a színházak közötti intenzív kapcsolatfelvételt szorgalmazta. A sport és ifjúsági partnerség magas színvonalon működik, melynek következő állomását a lengyel-magyar történelmi vetélkedő jelenti.

Az alelnök javasolta, hogy a tíz éves együttműködési megállapodást megerősítő szerződésben rögzítésre kerüljenek a specifikált szakterületi feladatok. A vendéglátók részéről felmerült a Tarnowi tiszteletbeli magyar konzulátus létrehozása is. A konzul személyére több köztiszteletben álló helyi személy neve is felmerült.

A tárgyalásokat követően a delegáció a közelmúltban ötmillió eurós költséggel felújított városi színház épületét tekintette meg, majd a Bem József nevét viselő általános iskolát kereste fel, ahol a veszprémi Szilágyi Általános Iskola és a tarnowi Bem József Általános Iskola közti együttműködési megállapodás aláírására került sor. A dokumentumot a két igazgató, Tereza Kot és Halmay György látta el kézjegyével. A továbbiakban felkeresték a Lengyel-Magyar Baráti Társaság klubhelyiségét, ahol a közös rajpályázat alkotásai láthatók. Martin Pallach, a tarnowi turisztikai információs iroda vezetőjével folytatott megbeszélések során a turisztikai együttműködés kiszélesítésének lehetőségeiről is szó esett, érintve az elektronikus dokumentumok és honlap információk cseréjét, valamint a turisztikai kiállításokon történő részvétel együttműködési lehetőségeit.

A június 18-ai program keretében a küldöttség tárgyalásokat folytatott Jerzy Sztyler borkereskedővel, aki a tarnowi bornapokra invitálta a Veszprém megyei borvidékek termelőit, melynek kapcsán magyar néptánccal és gasztronómiával kiegészített komplex programcsomag ötlete is felmerült. Andzej Spunar a városi múzeum igazgatóhelyettese az intézmény állandó kiállításán kalauzolta végig a küldöttséget. A látogatás során szóba került a múzeumok közötti együttműködés kiszélesítése is.

A továbbiakban a delegáció megtekintette a sporttagozatos iskolában megrendezett korosztályos nemzetközi labdarúgótorna záró mérkőzését, majd Kovács Norbert alelnök elismeréseket adott át az esemény résztvevőinek. Andzej Kot igazgató úr részéről elhangzott, hogy a 2012 évi labdarúgó Európa Bajnokság előzményeként kibővített torna megrendezését tervezik, és bíznak a magyar csapatok részvételében is. Idén a balatonfüredi Radnóti általános iskola 2., a veszprémi Szilágyi Általános iskola, 5. helyezést ért el a rendezvényen.

A sporteseményt követően a küldöttség részt vett a közeli Koszyice Vielkie településen megrendezett székely kapu avatásán, melyet testvérkapcsolatuk Csíkszentsimon ajándékozott a községnek. Kovács Norbert alelnök köszöntőjében a kapu szimbolikus jelentőségére hívta fel a figyelmet, amely az évezredes hagyományokkal rendelkező együttműködés további távlatait nyitja meg a következő generációk számára. Beszédét lengyelül zárta: Polak, Wegier, dwa bratanki/ „Lengyel-magyar két jó barát”/. Ezt követően Fábián László Csíkszentsimon polgármestere és a kistérség elöljáróival együtt vágták át a szalagot.

KÉPGALÉRIA


Összes hír 2009-től napjainkig