Accessibility Tools

Skip to main content

Befejeződött a Veszprém Vármegye Bora borverseny

2011. június 27

A Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet pincéjében vette kezdetét a Veszprém Vármegye Bora megmérettetés előzsűrizése június 23-án. A kitüntető címre a Hegyközségi borversenyek aranyérmes borai közül huszonhárom bortermelő harminchat borral nevezett a versenyre.

Az előzsűrizést a megye négy történelmi borvidékéről érkezett hegyközségi szakemberek bonyolították le. A válogatás során tizennégy bort (öt-öt száraz és édes, valamint 4 vörös) találtak méltónak a végső zsűrizésre. A szakmailag kifogástalanul előkészített bírálatban Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kabinetvezetője, Májer János, a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, Horváth Ernő, a megyei önkormányzat elnöki kabinetének titkára és Zsebe Péter, a vármegyebor projekt felelőse vett részt.
Az összesített eredmények alapján száraz, félszáraz fehérbor kategóriában Fodor Gyula aszófői borász által készített 2010-es évjáratú Juhfark, vörös, rosé bor kategóriában Balogh Ferencné balatonfüredi termelő 2009-es Cabernet Sauvignon-ja, valamint félédes, édes borok esetében Borbély Gyula tapolcai borász 2008-as késői szüretelésű Olaszrizling bora érdemelte ki a Veszprém Vármegye Bora elismerést.
A győztes borok termelőivel a megyei önkormányzat szerződést köt, amelyben az együttműködés részleteit rögzítik. Az elismerő díszoklevelek ünnepélyes átadására a közeljövőben a Megyeházán kerül sor.

 

Összes hír 2009-től napjainkig