Accessibility Tools

Skip to main content

Együtt a lakókkal

2011. július 02
Ebben az esztendőben június 27. és július 3 között fogadtuk a lengyelországi Tarnow városából és az erdélyi Kovászna megyéből érkező ifjúsági csoportot.

A lengyel csoport tagjai az OHP –hátrányos helyzetű fiatalokat képző kollégiumos intézmény-és fogyatékos fiatalokkal foglalkozó napközi otthonos intézmény foglalkoztatottjai.
A 46 főből 30 fő szellemi fogyatékos fiatal,16 fő pedig kísérő.

Az erdélyi csoport a magyar nyelvi vetélkedő győztesei, 9 tanuló és 4 kísérő.

A lengyel és az erdélyi fiatalok Magyarországon Tihanyt,Balatonfüredet, Veszprémet, egy gyógyfürdőt (pápai termál fürdő) Zircet látogatták meg, Balatonon hajóztak, Budapesten pedig a várat , a Hősök terét és az Állatkert keresték fel. A szállás a csopaki ifjúsági üdülőben volt.

A program kiemelt alkotóeleme, legszebb napja, érzelmi csúcspontja az un „Tolerancia nap” volt, amikor hasonló sorsú magyar társaikhoz látogattak el. Ennek helyszíne Lesencetomaj, ahol közös sport, kulturális és képzőművészeti napon vesznek részt, együtt töltöttek egy napot,, együtt készítettek ajándékokat, fociztak, táncoltak.

A Lesencetomaji intézmény jó gazdának bizonyult. Õk részt vettek a Dákai fiatalokkal együtt a fogyatékosok spartakiádján Tarnowban, június elején.

Az elmúlt esztendőben a szabadidőpark kialakításban kis társadalmi munkával részt vettek az erdélyi fiatalok is. A barátságházon, festményen látható Tarnowi városkép és a székely gyorsvonat.

A nap fénypontja a kulturális bemutatók voltak. Az esten Szántó Ferenc igazgató köszöntötte a résztvevőket és Kovács Norbert Alelnök urat, aki az elmúlt napokban több megyei intézményben is járt. Köszöntőjében elmondta, hogy milyen fontos a fiatalok,- épek és betegek- számára a találkozás más országbeli társaikkal. Különös élményt jelent, hogy a vendégek érzelmileg sokkal jobban kötődnek hozzánk, hiszen Erdélyből és a lengyel barátainktól érkeztek. Az együtt töltött időre jó szórakozást és szép emlékeket kívánt. A lengyel csoport vezetője kifejezte elismerését a megyének, majd hozzátette: a megyei vezetők személyes jelenlétükkel, tekintélyükkel, az intézmények dolgozói pedig áldozatkész tevékenységükkel segítik ezt a munkát. Ezt követően mind három csoport nagy sikerű, vastapssal jutalmazott műsort adott. A Göndör József ifjúsági és sportreferens által szervezett program, a Veszprém megyében töltött hét örök emlék marad a fiatalok számára.

Összes hír 2009-től napjainkig