Accessibility Tools

Skip to main content

Megépül Veszprémben a 10 éve tervezett onkológiai centrum

2011. július 26
Két újabb sikeres pályázat után a Csolnoky Ferenc Megyei Kórház
 
Több, mint 2,4 milliárd forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatással épülhet meg Veszprémben a Regionális Onkológiai Centrum. A fejlesztés összértéke meghaladja a 3,6 milliárd forintot- jelentette be sajtótájékoztató keretében Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott és Lasztovicza Jenő a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke.
A Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház 2010. áprilisában nyújtotta be a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program egyik kiírására az „ Átfogó fejlesztés a Veszprém Megyei Kórházban, konzorciális összefogással a Közép-Dunántúli Regionális Onkológiai Centrum létrehozásáért és az egységes regionális onkológiai ellátó hálózat kialakításáért” című projektjét, a támogató döntés pedig július 15-én született meg. A fejlesztés megvalósításához a Veszprém Megyei Önkormányzat 1,3 milliárdos önrészt biztosít- tájékoztatott a Megyei Közgyűlés elnöke. Lasztovicza Jenő hozzátette: a szakmailag előírt 80km- sugarú körben elérhető onkológia ellátás kritériuma szerint Veszprém megye jelentős része fehér folt volt a térképen. A centrum beindításával ez a helyzet megoldódik.
Dr. Kovács Zoltán emlékeztetett: az onkológiai centrum pályázatának története egy szappanoperáéhoz hasonló, hiszen a projekt előkészítését 2000-ben kezdték meg és 2005-től várták a pályázati kiírást. Országgyűlési képviselőként, mind pedig a megyei egészségügyi bizottság elnökeként 2006-tól kezdődően Dr. Kovács Zoltán Lasztovicza Jenő képviselőtársával közösen számos alkalommal intézett azonnali kérdést, interpellációt az akkori egészségügyi miniszterekhez, akik évente-félévente tettek ígértet arra, hogy a kiírás az onkológiai centrum létrehozására rövidesen megjelenik. A sok éves ígérgetés után a tender a választások előtt, 2010 elején jelent meg- mondta el a kormánymegbízott.
A létesülő onkológiai centrum összefogja a teljes Közép-dunántúli régió onkológiai betegeinek ellátását, helyben biztosítja a jelenleg csak a régión kívül elérhető sugárterápiás ellátásokat, de emellett fejleszti a kemoterápiás és sebészeti ellátásokat, továbbá a betegség megállapításához és lefolyásának követéséhez szükséges diagnosztikai hátteret is.
A fejlesztéssel a Közép-dunántúli régió, az Észak-Balatoni térség lakossága részére komplex onkológiai ellátást biztosító központ áll rendelkezésére, ahol a legkorszerűbb gyógyszeres (kemoterápia, biológiai terápia) kezelések mellett lehetőség nyílik a sugárkezelések és a kombinált, kemo-radioterápiás beavatkozások elvégzésére is.
Az egységes, korszerű, a Centrumhoz szorosan kapcsolódó onkológiai járóbeteg szakellátás is biztosítható lesz, amit a teljes ellátási folyamatot magas szinten kiszolgáló és utánkövethetővé tevő informatikai beruházás is támogat.
A projekt műszaki tartalmát ismertetve a kormánymegbízott elmondta, a fejlesztés keretében külön épületben, egy egységben, modern körülmények között 62 ágy kapacitású fekvőbeteg osztály (30 ágy onkológiai, 32 ágy onkoradiológiai profillal) kialakítása történik meg, továbbá a Centrum épületében kerül elhelyezésre az onkológiai ellátás teljes járóbeteg szakellátási spektruma, a kúraszerű ellátás XXI. századi körülményeit biztosító 12 ágyas speciális kezelő- és megfigyelő egység, valamint a sugárterápia korszerű kezelő egységei. A fejlesztést a teljes ellátási folyamatot kiszolgáló és átláthatóvá tevő informatikai beruházások teszik teljessé. A sugárterápia keretében 2 sugárkezelő egység (lineáris gyorsító) mellett brachyterápia és terápiás röntgen készülék telepítése történik meg valamint egy korszerű, a kemoterápiás infúziók előállítását folyamatos ellenőrzéssel biztosító citosztatikus labort alakítanak ki.
A sajtótájékoztatón részt vett dr. Dávid Gyula a Megyei Kórház orvos-igazgatója is, aki arról tájékoztatott, hogy a program keretében Regionális Onkológiai Szakbizottság (Onko-Team) felállítása és működése is megtörténik – e Szakbizottság szakmai kontrolja biztosítja az ellátási terület minden betege számára, hogy az onkológiai ellátások egységes szakmai szempontok alapján kerüljenek elvégzésre, ideértve azon onkológiai ellátásokat is, amelyeket a társszakmák (pl. sebészet, urológia, fül-orr-gégészet, stb.) szakemberei nyújtanak.
A program keretében a Megyei Tüdőgyógyintézet onkopulmonológiai ellátásának fejlesztésére, speciális diagnosztikus eljárások korszerűsítésére is sor kerül.
A centrum tetőszintjén helikopter leszálló telepítése valósul meg – ezzel továbbra is biztosítva a légi úton érkező kritikus állapotú betegek Kórház területén történő fogadását.
A program lezárásával, a létesítmény átadásával a centrum által nyújtott szolgáltatások 4 350 m2 alapterületen vehetők igénybe. A Regionális Onkológiai Centrum megvalósítására a támogatási szerződés megkötésétől kezdve két év áll majd rendelkezésre.
Egy másik TIOP pályázat keretében a Megyei Kórház 239 millió forint összegű támogatás nyert el a Perinatális Intenzív Centrum műszaki fejlesztésére; a projekt összköltsége 266 millió forint, a megvalósításhoz pedig 26 millió forintos önrészt biztosít a Megyei Önkormányzat, hangsúlyozta Lasztovicza Jenő, a Megyei Közgyűlés elnöke.  A beruházás keretében elsősorban a Gyermekgyógyászati Centrum keretein belül működő Perinatális Intenzív Centrum (PIC) orvosi gép-műszer parkjának jelentős korszerűsítése történik meg, melyet informatikai fejlesztés egészít ki. A fejlesztés során az érintett helyiségek felújítása is megtörténik.
 

Összes hír 2009-től napjainkig