Accessibility Tools

Skip to main content

Villa Filip Napok Révfülöpön

2011. július 27
Az idei Villa Filip Napok programjai keretében ünnepli a nagyközség az első okleveles említése 800. évfordulóját is. A programsorozatot július 22-én nyitották meg. A Fülöp-kertben Miklós Tamás polgármester emlékezett a kezdetekre, amikor 1200-ben II. András király Uros tihanyi apát kérésére elrendelte a Tihanyi Apátság birtokainak összeírását. A javadalmak között Villa Filipet is említették, mint az az oklevélből kiderül.
 
Ahogy az is, hogy szőlőt műveltek az itteniek, réven mentek át a túlpartra, és a Fülöp templomban imádkoztak - emlékezett Miklós Tamás és a jövőt építő embert köszöntve kérte fel dr. Korzenszky Richard Miklóst a ünnepi beszédére. A Tihanyi Apátság perjele méltatta a révészek, szőlészek mesterségbeli tudását, amely kiveszőben van ma pedig szükség volna arra az erőfeszítésre, amelyről a révészek tudták, hogy nélküle nem lehet átjutni a túlpartra. A település ünnepe visszatekint a múltba, hogy érezzük a kihívást: ma mindannyiunknak kötelességünk újra építeni. Legyünk olyan polgárok, akik azért dolgoznak, hogy úgy élhessenek, ahogy szeretnének. Legyen jövőképünk, mert anélkül nem lehet élni.
Kell, hogy tudjuk, mi volt a múltunk és hogy van jövőnk, ha nem is látjuk. Felmentem ma délután a kilátóba, ránéztem Tihanyra, ahonnan minden nap látom a Fülöp-hegyet. Szivárvány volt, szinte átfogta az egész Balatont. Sok lemondással kell tehát építenünk, de összefogás nélkül nem lehet sikerünk - mondta dr. Korzenszky Richard.
Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő a két évvel ezelőtti ünnepségre emlékezett, amikor a megye ezer éves évfordulóját köszöntötték. Abba beletartozott Révfülöp 800 éve is. Ha meg tudott maradni ennyi időn át és tudott fejlődni, akkor az itt élőknek volt kellő hitük és bizalmuk. Hiszen itt járt a török és sokan mások, de Révfülöp megmaradt. Ez is azt mutatja, hogy természeti adottságainál fogva e térség arra volt hivatott, hogy itt emberek éljenek. Kívánom, hogy az élni akarás, amely jellemző a Balaton-felvidékre, maradjon meg még nagyon sokáig - mondta Lasztovicza Jenő.
Tófeji Valéria költő saját, az alkalomra írt versét szavalta, majd az ünneplők a borverseny aranyérmes borával, Gelencsér Kálmán 2010-es olaszrizlingjéval koccintottak az ünnepre. A programot színesítette Török Julianna és Török Teodóra szavalata, a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar fellépése, a helyi általános iskolások néptánccsoportjának szereplése és a révfülöpi Õszirózsa Nyugdíjas Klub dalcsokra. A Villa Filip Napok programjai Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa zenekar fellépésével, a helyi labdarúgók köszöntésével és zenés esttel folytatódtak.
 

Összes hír 2009-től napjainkig