Accessibility Tools

Skip to main content

Megújult a sümegi vár

2011. augusztus 02
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-dunántúli Operatív Programja keretében 682 millió forintos támogatást kapott „A Sümegi vár integrált turisztikai megújítása” beruházás az Új Széchenyi Tervből.
Az integrált turisztikai megújítást célzó projekt kivitelezése 2009-ben kezdődött meg. Megújultak a tornyok, a várkápolna, a teljes tetőszerkezet, és megerősítették a bástyákat is. A beruházás részeként a vár díszkivilágítása már korábban elkészült, melynek köszönhetően a műemlék több kilométeres távolságból is látható megvilágítást kapott.
A projekt elsődleges célja a Sümegi Vár látogatóbarát fejlesztése volt, ezen belül is a már meglévő kiállítóterek, tárlatok interaktív, a bemutatást szolgáló eszközökkel történő felszerelése. Emellett kialakításra került egy látogatóközpont, rendezvények megtartására alkalmas multifunkcionális terem, illetve egy külön kiállító terem, amely a vár történetét hivatott bemutatni.
A részleges akadálymentes környezet kialakításával a sümegi várat a magyar romvárak közül elsőnek tekinthetik meg speciális igényű látogatók.
A vár ünnepélyes megnyitóját július 29-én a projektet bemutató záró konferencia előzte meg. A rendezvényen a köszöntők sorában Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke kiemelte, hogy a térségben végrehajtott beruházások példaértékűek, amelyekhez nagyban hozzájárultak az olyan elhivatott és kitartó emberek, mint a várkapitány id. Papp Imre és a családja. Hangsúlyozta, hogy támogatásra érdemesek a várban és környékén megvalósítandó fejlesztések.
 
A megújult várat korabeli hangulatot idéző programok mellett ünnepélyesen is átadták az érdeklődőknek, akiket a jövőben gyermeknapi vártámadás, élő történelemóra, többnapos lovag- és apródképzőtábor, középkori mesterségek és fegyverek interaktív bemutatása, és a várkertben kialakított históriás történeti játszóház vár.
 

Összes hír 2009-től napjainkig