Accessibility Tools

Skip to main content

Ötvenéves a Veszprémi Petőfi Színház társulata

2011. augusztus 25
Ünnepi évad veszi kezdetét a Veszprémi Petőfi Színházban: ötven évvel ezelőtt, 1961 őszén alakult meg az önálló társulat, mely a Kőszívű ember fiai című előadással mutatkozott be, amiben Richárdot a mai is Veszprémben élő Szoboszlay Sándor alakította.
 
A jubileumi évad sok meglepetést tartogat a nézők számára. Az előadásokon és vendégjátékokon kívül a színház vezetői több rendezvénnyel- a szeptember 3-i nyílt nappal, kiállításokkal, könyvbemutatókkal- készülnek. Oberfrank Pál igazgató színháztörténeti és színészmúzeum létrehozását tervezi a teátrumban fellelhető archív fotók, műsorfüzetek, dokumentumok, jelmezek, kellékek bemutatásával. Szeptember 8-án emléknappal tisztelegnek Latinovits Zoltán előtt (a Színészkirály szeptember 9-én lenne nyolcvan éves). Latinovits 1971 és 1973 között játszott és rendezett a veszprémi színházban, róla nevezték el a játékszínt, amely tavaly óta a Latinovits-Bujtor nevet viseli. A születésnap alkalmából jelenik meg A veszprémi ködszurkáló - Vallomások Latinovits Zoltánról című könyv, az emléknapon koszorúznak, szobrot avatnak.
Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója színháztörténeti és színészmúzeum létrehozását tervezi. A szerdai évadnyitó társulati ülésen Oberfrank Pál igazgató úgy fogalmazott: nagy család vagyunk, és a családnak tagjai mindazok, akik valaha játszottak vagy háttérmunkásként dolgoztak a színházban. Nehéz időszakban érte a születésnap a színházat, de nem adjuk fel, egymásba kapaszkodva túljutunk a nehézségeken. Eperjes Károly, a színház művészeti tanácsadója már a művészek előtt álló feladatra koncentrált: szeptember 16-án lesz a Koldus-opera bemutatója, 2012 tavaszán pedig egy általa rendezett előadásnak a premierje: vagy Gorkij Éjjeli menedékhely című társulatformáló, mély lelkiségű, az ember földi elhivatottsága, eltiporhatatlan emberi méltósága mellett hitet tevő drámáját rendezi, vagy pedig egy, a vörösiszap-katasztrófáról szóló színművet. Ennek megírására felkérte Szakonyi Károly írót, aki nem dokumentum jellegű darabot, hanem a kolontári, devecseri eseményekre reflektáló fikciót ír.
Kovács Norbert, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke gratulált a társulatnak a jubileumi 50. évadkezdéshez megköszönte a türelmet és a kitartást, és ígérte, hogy a megye, ahogy eddig is tette megoldja a nehézségeket, biztosítva a színház folyamatos, stabil működését!
Az utóbbi három évad alatt az előadások látogatottsága 75 ezerről 100 ezerre nőtt. A bérletesek száma az elmúlt évadban kétezerrel emelkedett, jelenleg 15 ezer 600 bérletes nézője van a teátrumnak. A társulat nyáron több szabadtéri előadást tartott, a jövő héten pedig a nyíregyházi Vidor fesztiválon szerepelnek a Szentivánéji álom című vígjátékkal.
 

Összes hír 2009-től napjainkig