Accessibility Tools

Skip to main content

Tájház avató Sólyban

2011. szeptember 05
Ünnepélyes keretek között adták át szeptember elsején a sólyi tájházat, ahol református emlékszobát is létrehoztak. A tárgyi emlékek mellett egy külön helyiségben helyet kapott a református egyház által fenntartott falugondnoki szolgálat is.
 
A tájházat egy 1898-ban épített épületben alakították ki a polgármester vezetésével önkéntesek társadalmi munkában. A házat az örökösöktől az 1000 éves Sólyi Templomért Alapítvány vásárolta meg, a felújítás hónapokat vett igénybe. Az emlékszobát próbálták úgy kialakítani, hogy az hűen tükrözze a református vallású emberek XIX. századbeli mindennapjait. A nemzeti színű szalagot dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Bikádi László lelkész, polgármester, valamint Kovács Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke vágta át.
Az épületben eredeti tűzhely található, a tisztaszobában jelentős eszmei értékkel rendelkező dokumentumok vannak Sólyból és szomszédos Hajmáskérből, így például település egykori lakóinak kereszt és esketési leveleit tartalmazó könyv, ami 1718-tól tartalmazza az adatokat. A tájház megnyitóján részt vett dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, a térség országgyűlési képviselője, aki emlékeztetett arra: egykor a Szovjetunióban, és a kommunista államokban egy nemzet tartását úgy törték meg, hogy megtiltották annak a nép történelmének oktatását. Hozzátette, hogy ami igaz egy nemzetre, az igaz egy falura is.
- Egy falu akkor veszíti el múltját, akkor törik meg a gerince, ha nincsen mire emlékezni, ha azok, akik itt laknak nem emlékeznek őseikre, jellemző sajátosságokra, különlegességekre.
A politikus azon reményének adott hangot, hogy a tájház nemcsak összegyűjti a különlegességeket, hanem emlékeztet a gazdag múltra és megtanít annak megbecsülésére.
Bikádi László az alig fél ezres település vezetője azt hangsúlyozta, hogy sokan támogatták a kezdeményezést, ami azt jelenti, hogy érdemes dolgozni a faluért, az ősöknek tájházat állítani. Az épületben kialakított falugondnoki szolgálattal kapcsolatban arról beszélt, hogy az már a jövőről szól. Hozzátette, a közelmúltban annak örülhettek, hogy egy integrált közösségi teret adhattak át, most pedig a falugondnoki szolgálatot, jelezve, lesz jövője a falunak.

Összes hír 2009-től napjainkig