Accessibility Tools

Skip to main content

Quasimodo nemzetközi költőverseny Balatonfüreden

2011. szeptember 14
Jász Attila költő, az Új Forrás című folyóirat főszerkesztője nyerte el idén a Quasimodo Emlékdíjat. A 110 éve született Nobel-díjas olasz költő, Salvatore Quasimodo emlékére 19. alkalommal meghirdetett nemzetközi költőverseny fődíját Szőcs Géza kulturális államtitkár és dr. Bóka István polgármester adta át a Tatán élő József-Attila díjas költőnek szombaton az Anna Grand Hotel dísztermében tartott ünnepségen.
 
Az ünnepség résztvevőit köszöntő Bóka István a költészet, a verseket életünk rendkívül fontos részének mondta. Nem véletlen hát, hogy minden időben a vershez fordulunk, ha menedéket keresünk - fogalmazott. Szerinte sok évtizede már annak, hogy Balatonfüreden igazi kikötőre talált a költészet. Ezt bizonyítja az is, hogy a 19 évvel ezelőtt Franco Cajani kezdeményezésére meghirdetett költőverseny mára a magyar-olasz irodalmi kapcsolatok legrangosabb eseményévé vált.
Az ünnepséget köszöntő Salvatore Ettorre, a Magyarországi Olasz Kultúrintézet igazgatója az emberi szavak fontosságáról beszélt. Szerinte a legértékesebb ajándéknak kell tekinteni azokat. Éppen ezért mindig nagy felelősséggel kell bánnunk velük.
A költőverseny eredményét Cserép László, a Quasimodo Közalapítvány titkára ismertette. Mint elmondta, az idén minden eddiginél több, 327 költő pályázott, akik több mint 600 verset küldtek a határokon belülről és túlról.
A zsűri az idei Quasimodo nagydíját, az emlékdíjat és vele a 400 ezer forintos ösztöndíjat Jász Attilának ítélte a Naptemplom villanyfényben című versciklusáért.
A díjak átadása után a rendezvényt köszöntő Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára bevezetőjében utalt arra, hogy Füreden évről-évre egy olasz-magyar baráti szekta gyűlik össze ilyenkor, akiknek a vers még jelent valamit.
Az ünnepséget záró gálaműsorban a díjazott verseket Alessandro Quasimodo színművész, a költő fia, valamint Lukács Sándor színművész adta elő olaszul illetve magyarul. Majd Rosario Mastroserio zongoraművész adott rövid koncertet.
A rendezvény megnyitóján jelen volt Kovács Norbert, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke, míg a zárónapon Polgárdy Imre alelnök helyezett el koszorút a Megyei Önkormányzat nevében Salvatore Quasimodo emlékfájánál.

Összes hír 2009-től napjainkig