Accessibility Tools

Skip to main content

A kormányhivatal veszi át a megyei fenntartású intézményeket

2011. szeptember 15
A Veszprém Megyei Önkormányzat 32 intézményét 2012. január elsejétől a Veszprém Megyei Kormányhivatal ill. az állam fogja működtetni. Ez 20 közoktatási, 1 gyermekvédelmi, 2 szociális, 5 kulturális, 1 egészségügyi intézményt és 2 önkormányzati társulást érint. A gazdasági társaságként működő Csolnoky Ferenc Megyei Kórházat pedig várhatóan a szaktárca irányítja majd- jelentette be sajtótájékoztató keretében a Megyei Közgyűlés elnöke.
 
Lasztovicza Jenő elmondta, a kormányhivatalhoz várhatóan átkerülő egészségügyi, gyermekvédelmi, oktatási, szociális intézményfenntartói feladatok előkészítésére bizottság került felállításra, melynek tagjai a megye, a kormányhivatal valamint a Magyar Államkincstár Veszprém Megyei Igazgatóságának vezetése.
Az Előkészítő Bizottság feladat meghatározása alapján a Veszprém Megyei Önkormányzat kimutatást készít intézményeinek működési köréről, tevékenységéről, vagyonáról, Európai Uniós pályázataikról, szerződési állományukról, továbbá városi közös fenntartású intézményeiről és a Veszprém Megyei Önkormányzat gazdasági társaságairól, alapítványairól. A Magyar Államkincstár Veszprém Megyei Igazgatósága pedig a Veszprém Megyei Önkormányzat részére a MÁK által vezetett számla megnyitásához szükséges technikai lépésekről készít tájékoztatót.
A közgyűlési elnök kiemelte: az érintett intézmények dolgozói az átalakításból semmit nem fognak érezni, csupán az irányítás, a vezetés változik.
Lasztovicza Jenő a sajtótájékoztató keretében emlékeztetett arra is, hogy 2008-ban a Veszprém Megyei Önkormányzat több mint 4600 fővel 50 intézményt működtetett 22,8 milliárdos költségvetés mellett. Az elmúlt 4-5 évben komoly megszorításokkal kellett szembenéznie a megyének, ennek következtében a megyénknek takarékossági programot kellett megvalósítania: intézmények összevonására került sor illetve önkormányzatok működtetésre iskolákat vettek vissza. Ezzel a Megyei Önkormányzat mintegy 4,5 milliárdos megtakarítást tudott elérni.
Az átadást-átvételt követően a megye más típusú, területfejlesztéssel kapcsolatos feladatot végez. A Megyei Önkormányzat látja el a következő két évre valamint a 2014-2020-as uniós pénzügyi tervezési időszakra eső, az uniós és hazai forrású pályázatokhoz kapcsolódó területfejlesztési, előkészítési munkákat. Ezzel együtt a döntések már nem a régiónál, hanem helyben történnek- hangsúlyozta Lasztovicza Jenő.
A Veszprém megyei kormánymegbízott a sajtótájékoztatón elmondta, született egy megállapodás a megyei önkormányzatok és a kormány között, amely az állami feladatellátás új súlypontjairól rendelkezett. Az intézmény-fenntartási rendszer konszolidációja következik be tekintettel arra, hogy jelentős milliárdok kerültek kivonásra a megyei önkormányzati rendszerből 2006-ot követően.
Több megye is jelentős adósságállománnyal küzd elsődlegesen az állami feladatok terén. Az állam felelősséget vállal azokért a feladatokért, melyek eddig is az ő feladatai voltak, az intézmény-fenntartási feladatokat az ezzel járó költségekkel együtt átvállalja és konszolidálja az adósságokat- fogalmazott Dr. Kovács Zoltán.
Módosul az önkormányzati törvény, változnak a végrehajtáshoz szükséges jogszabályok, amelyek megteremtik ezen folyamatok és feladatok törvényi alapjait.
A kormánymegbízott kiemelte: az átszervezés nem veszélyezteti sem az érintett intézmények dolgozóinak munkáját, sem az ellátás biztonságát, folyamatosságát.
Az új állami rendszer végleges struktúrája 2013-ra alakul ki, amikor is létrejönnek a járási kormányhivatalok. Kristálytiszta viszonyok lesznek, hiszen innentől az állami feladatokat az állam, az önkormányzati feladatokat az önkormányzatok látják el az állam finanszírozása mellett- tette hozzá.
A kormánymegbízott és a közgyűlési elnök a sajtótájékoztatót követően az érintett intézmények vezetőinek tartott tájékoztatót a Megyeháza Szent István termében.
 

Összes hír 2009-től napjainkig