Accessibility Tools

Skip to main content

Bem József Nemzetközi történelmi vetélkedő fiataloknak

2011. szeptember 16
A magyar-lengyel együttműködés évének jegyében a magyar szabadságharc legendás tábornokáról, Bem Józsefről elnevezett történelmi vetélkedőt szervezett a Veszprém Megyei Önkormányzat, amely a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által meghirdetett „Lengyel – Magyar Együttműködés 2011” programsorozat kiemelt rendezvénye. A szeptember 14-18. között zajló nemzetközi versenyen összesen 169 diák vesz részt, 35 oktatási intézmény (21 középfokú, 14 általános iskola) képviseletében. A vetélkedőnek a csopaki ifjúsági tábor biztosít helyszínt, ahová az ország minden részéből, valamint Erdélyből és Lengyelországból is érkeztek fiatalok.
 
A megmérettetés szeptember 15-ei megnyitóján a diákokat és kísérőiket Kovács Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte, aki hangsúlyozta, a lengyel-magyar barátság történelmi gyökereit. A fiatalokhoz szólva kiemelte: Õk a jövő generációja, akiknek nagyon fontos, hogy ismerjék a történelmi múltjukat, melyhez a Bem József történelmi vetélkedőre történő felkészülés jó alkalmat teremt. Az alelnök után Ambrus Tibor, Csopak polgármestere üdvözölte a jelenlévőket, különös tekintettel testvérvárosukból, My¶lenice –ből érkező fiatalokat.
A hivatalos verseny a megnyitót követően az írásbeli feladatok megoldásával vette kezdetét, majd pénteken Balatonfüreden és Tihanyban településismereti vetélkedőn vesznek részt a vegyesen összeállított csapatok. A három napos vetélkedő nemcsak a versenyről szól, a gyerekeknek szervezetek kézműves és szórakoztató szabadidős programokat is. A zsűri elnöke dr. Kovács István volt krakkói konzul, tagja Dankú Pál erdélyi helytörténész, illetve Jolanta Adamczyk, a tarnówi múzeum munkatársa.
A versennyel egy időben nyitották meg az ifjúsági üdülőben Tarnów, Bem József szülőváros című kiállítást is. A háromnapos rendezvény részeként a diákok pénteken megkoszorúzzák Bem József szobrát a róla elnevezett iskolában Balatonfüreden.
A vetélkedő ünnepélyes záróeseményén Veszprémben (szeptember 17-én) jelen lesz dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, valamint Roman Kowalski lengyel nagykövet is. A miniszter minden résztvevő számára meglepetéssel készül. A nagykövet minden jelen levő iskolát megajándékoz. A győztes csapatok egyhetes kirándulást nyernek. A magyar csapatok Lengyelországba utazhatnak, a lengyelek pedig hazánkba.

Összes hír 2009-től napjainkig