Accessibility Tools

Skip to main content

Magyar - lengyel történelmi vetélkedő "Bem József életéről" eredményhirdetése a Megyeházán

2011. szeptember 19
A magyar-lengyel együttműködés éve alkalmából rendezett többnapos vetélkedőt a Veszprém megyei önkormányzat a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fővédnökségével és támogatásával, szeptember 14-18. között, melynek eredményhirdetésére szeptember 17-én, a diákokkal zsúfolásig telt Szent István teremben került sor, ahol megjelent Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, és Roman Kowalski lengyel nagykövet is.
 
A hétvégi ünnepségen először a Kisművész elnevezésű, 5-10 éves korosztály számára meghirdetett rajzpályázat győzteseinek gratuláltak. Két témakörben 1200 pályamű érkezett a versenyre, közülük 720 Veszprém megyéből. A zsűri 15 alkotást értékelt.
Roman Kowalski lengyel nagykövet köszöntötte a résztvevőket, majd emlékeztetett arra, hogy a II. világháborúban szeptember 17-én támadta meg a Szovjetunió hazáját. Öt és fél éven át tartó tragédia helyszíne volt Lengyelország, de a háború következményeit még ötven éven át viselték. Viszont pozitív eredményt hozott a két nép barátsága: a magyarok befogadták az otthonukból elmenekült lengyeleket, ami évtizedes barátságokat alapozott meg. Beszéde után minden iskola képviselőjének egy lengyel-magyar történelmi olvasókönyvet ajándékozott.
"A barátság az egyik legértékesebb dolog az emberek életében" - jelentette ki dr. Navracsics Tibor. Ez nem önmagától jön, ezért gesztusokat kell tenni, meg kell dolgozni érte. A miniszterelnök-helyettes emlékeztetett arra, hogy Veszprém város egy lengyel hercegről kapta a nevét ezer évvel ezelőtt. "Háborúk, válságok jöttek, de mi akkor is kitartottunk egymás mellett." Végezetül Navracsics Tibor ajándék tarisznyát adott át a versenyben részt vevő 169 diáknak és kísérő tanáraiknak.
A történelmi vetélkedőben az általános iskolások közül első helyen a lemhényi (Erdély) diákok végeztek, míg a középiskolásoknál a győzelmet a fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium csapata szerezte meg. A győztesek, illetve a helyezettek egy-egy hetet üdülhetnek majd a vendéglátó országban.
 
Eredmények:

Általános iskolák helyezései (csoportos)
1) Bem József Általános Iskola, Lemhény
2) Bem Iskola, Tarnów
3) Krakkó 123. számú általános iskola
A veszprémi Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény csapata a 6. helyen végzett.

Középiskola -csoportos-eredménye:
1. Deák Ferenc Gimnázium, Fehérgyarmat
2. Domokos Kázmér Szakközépiskola, Szováta
3. My¶lenice – 2. számú Líceum
Veszprém megyéből a zánkai Egry József Középiskola, Szakiskola és Kollégium a 17., az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium, Veszprém a 22., a Thuri György Gimnázium, Várpalota a 25. , és az Acsády Ignác Szakképző Iskola, Pápa a 26. helyen végzett 29 csapat közül.

Általános iskola (egyéni):
1. Agnieszka S±dowicz, Tarnów
2. Dani Tamás, Lemhény
3. Filip Marsza³ek, Tarnów
A Szilágyi Iskola tanulója Pichner Éva a IV. helyen végzett.

Középiskola (egyéni):
1. Papp László György, Fehérgyarmat
2. Homoki Gábor, Fehérgyarmat
3. Egei Szilárd, Cegléd
 
 

Összes hír 2009-től napjainkig